NETTARKIV

Med foten på gassen

23. aug. 2001 - 07:30

– Det er ganske spenstige tanker de trekker frem her, sier Arne Råheim om utvalget fra LO og Arbeiderpartiet, til dagens utgave av Teknisk Ukeblad. Utvalget anbefalte nylig å investere åtte milliarder kroner til bruk av naturgass i Norge.

Gass til hydrogen

Råheim er viseadministrerende direktør ved Institutt for Energiteknikk (IFE) på Kjeller, og han er spesielt opptatt av å utnytte norsk gass til å produsere hydrogen. Dersom forskningen på dette området får fleksible nok rammer, tror Råheim på resultater.

– Vi kan sette sammen gode team, også med de fremste fra utenlandske forskningsinstitusjoner. Det er ingen grunn til at Norge ikke skulle kunne ligge i aller fremste rekke.

Sammen med CMR (Christian Michelsen Research) i Bergen arbeider IFE med å utvikle hydrogendrevne brenselceller. – Vi har som ambisjon å utvikle anlegg som leverer 50 MW, innen fem til ti år om vi får tilstrekkelig penger.

Valgflesk

Høyres energipolitiske talsmann, Jan Tore Sanner, av enkelte lansert som en sterk kandidat til jobben som olje- og energiminister, er imidlertid ikke imponert over LO/Ap-rapporten: – Det gjenstår å se om dette er valgflesk.

Sanner etterlyser en grundigere analyse og en nasjonal handlingsplan for bruk av naturgass innenlands. Han karakteriserer det som helt meningsløst å pøse på med milliarder nå. – En slik plan er utsatt gang på gang av Ap, nå heter det at den først skal komme i løpet av våren 2002.

Han vil ikke tallfeste hvor store offentlige bevilgninger hans parti vil bruke på naturgass. Heller ikke vil han si når en eventuell høyreregjering vil legge frem forslag til en slik nasjonal handlingsplan, ut over at det vil skje så snart som mulig.

Les resten av artikkelen i Teknisk Ukeblad nr. 29, som kommer på nett og papir seinere i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.