IT

Med denne kan du styre nesten hva som helst - med hånda

Ny fjernkontroll lar deg styre datamaskiner eller droner med håndbevegelsene dine.

27. feb. 2013 - 21:02

Det kanadiske firmaet Thalmic Labs har utviklet en ny type fjernkontroll som skal la deg styre alt fra flygende droner til videospill og datamaskiner med en håndbevegelse.

Et armbånd måler den elektriske aktiviteten i underarmen din, tolker signalene og oversetter dem til kommandoer.

Fra proteser til fjernkontroll

Når du strammer en muskel, oppstår det en kjemisk reaksjon som skaper et svakt elektrisk signal. Slike signaler kalles ofte myoelektriske signaler.

Selv om disse signalene er svake, kan de fanges opp av en elektrode utenpå huden. Proteser som styres av myoelektriske signaler har vært på markedet i flere tiår.

Myoelektriske signaler kan imidlertid brukes til langt mer enn å styre proteser. Faktisk kan de styre nesten hva det skal være.

Det er tanken bak den ny fjernkontrollen fra Thalmic Labs. Kontrollen er formet som et armbånd, og har fått navnet MYO.

Les også: Ny brikke gir 4G overalt

Når du strammer musklene i underarmen, oppstår det et elektrisk signal. MYO leser signalet, skjønner hvilken bevegelse du gjør, og oversetter bevegelsen til en kommando.
Når du strammer musklene i underarmen, oppstår det et elektrisk signal. MYO leser signalet, skjønner hvilken bevegelse du gjør, og oversetter bevegelsen til en kommando.

– Visker ut linjen mellom oss og digital teknologi

Armbåndet er utstyrt med en ny type elektroder som virker selv uten å være i direkte kontakt med huden. Slik vet MYO for eksempel om du åpner eller lukker hånda, knipser, eller lager «horn» med peke- og lillefinger.

Armbåndet har også andre sensorer som holder styr på hvor og hvordan du beveger armen og hånda.

MYO skal kunne kjenne igjen rundt 20 forskjellige håndbevegelser. Disse blir oversatt til kommandoer, og sendt til dingsen som skal fjernstyres ved hjelp av en Bluetooth Low Energy-sender.

– Som firma er vi interessert i hvordan vi kan bruke teknologi til å utvikle mulighetene vi mennesker har - kort sagt, gi oss "superkrefter". Vi synes det er spennende å se hvordan MYO visker ut linjen mellom oss og digital teknologi, sier Stephen Lake, en av grunnleggerne av Thalmic Labs, i en pressemelding.

Lanseres senere i år

Om utviklerne hos Thalmic får det som de vil, kan du snart spille skytespill med avtrekkerfingeren som håndkontroll og styre PowerPoint-presentasjoner med enkle gester.

Eller hva med en robot som adlyder militære håndsignaler?

Vil du vite om MYO lever opp til forhåndsreklamen, må du nok smøre deg med tålmodighet. Ifølge firmaets nettside vil fjernkontrollen leveres sent i 2013.

Flygende droner og andre fjernstyrte farkoster er blant bruksområdene Thalmic Labs ser for seg. Thalmic Labs
Les også:

Nordmenn i front på ny bluetooth-teknologi  

Verdens letteste titommer

Her er Samsungs Apple TV-konkurrent  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.