KLIMA

Med bryteren på "frys"

Leif Hamnes
26. feb. 2008 - 17:31

I den første fasen er det montert et utvendig, midlertidig kjølemaskineri med ekstra stor kapasitet (40 kW). Det skal dure og gå i om lag seks måneder, før et permanent og langt mer energieffektivt anlegg på 10 kW slår inn. Frøprøvene trives nemlig best i 18 stabile minusgrader.

Kaldt uansett

Permafrosten gjør altså ikke nytten alene. Men skulle strømmen ta slutt, sikrer frosset fjell på alle kanter at frøene i hvert fall ikke blir varmere enn 3-4 minusgrader.

Anlegget, som altså blir verdens største globale samling av matfrø og nytteplanter, består av tre separate fjellhaller. Hver har plass til 1,5 millioner frøprøver.

Overlever det meste

Utbyggeren Statsbygg har tatt høyde for ganske pessimistiske framtidsutsikter når det gjelder verdens klimaframtid.

Permafrosten i fjellhallene ligger såpass dypt under overflaten at den ikke skal kunne påvirkes av klimarelaterte temperatursvingninger på overflaten.

Anlegget er for sikkerhets skyld lagt akkurat så høyt i terrenget at hele Grønlandsisen, Arktis og Antarktis kan smelte uten at noe blir liggende under vann. For ordens skyld: Samtidig nedsmelting av all denne isen vil sende havnivået 70 meter til værs over hele kloden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.