NETTARKIV

Med Bluetooth på pulsen

TAR TRYKKET:Adm. direktør i IBM Norge, Morten Thorkildsen får målt blodtrykket og avlesningen dukker opp på mobiltelefonen til forsker ved IBM Zürich Lab, Mike Nidd.
TAR TRYKKET:Adm. direktør i IBM Norge, Morten Thorkildsen får målt blodtrykket og avlesningen dukker opp på mobiltelefonen til forsker ved IBM Zürich Lab, Mike Nidd.
29. mars 2007 - 14:21

IBM er blitt med på den norske satsingen på telemedisin og datagiganten ser synergieffekter med andre norske aktiviteter de er involvert i innen olje og tele. Nå henter de frem teknologi fra sin egen forskning og utvikling og gjør den tilgjengelig for det nye prosjektsamarbeidet som er etablert ved telemedisinsk senter i Tromsø.Koblet pulsteller til mobiltelefonen

IBM vil tilby programvare og maskinvare til aktiviteten og de er allerede i gang med egen forskning ved IBMs forskningssenter i Zürich. Der startet forskningen som et resultat av aktiviteten innen kortholdskommunikasjon. Et eksperiment med å koble en pulsteller til en mobiltelefon via Bluetooth som sendte SMS når pulsen oversteg en viss verdi, fikk stor oppmerksomhet.Pilleeske registrerer når medisinen tas

– All blest rundt dette forsøket overrasket oss, men overbeviste oss samtidig om at dette var et interessant område, så vi fortsatte med å sende blodtrykkdata direkte i en database. Vi har eksperimentert med en rekke sensorer og anvendelser som å utstyre en pilleeske med en sensor som kan registrere når medisinen ble tatt. Selv om mange anvendelsene er enkle, ser vi at de åpner masse nye muligheter på det medisinske om rådet, sier forsker ved IBM Zürich Lab, Mike Nidd.

PCC - Personal Care Connect heter det nye systemet fra IBM og det understrekes at dette dreier seg om et system for personer og ikke pasienter. Forskerne ser for seg at dette i fremtiden kan brukes av alle i preventivt helsearbeid og ikke bare for folk som er syke.Bedret livskvalitet

Fra å sende tilbake enkle flate filer, har IBM nå utviklet infrastrukturen rundt PCC som trengs for å rute informasjonen rett inn i en database. Det medisinske rapporteringssystemet er blitt en modul i IBMs webarkitektur WebSphere. Standardiseringsorganet bak Bluetooth har også tatt mål av seg til å utvikle rapporteringskanalen for medisinske data og standarden er allerede kommet til versjon 0,5.

– Dette arbeidet åpner helt nye muligheter som aldri er forsøkt før. I dag må folk ligge på sykehus koblet til sensorer, eller det tas avlesninger som kommuniseres på papir. Med den siste teknologiutviklingen kan folk være hjemme og likevel være koblet til medisinsk diagnoseutstyr. Det åpner både for bedre medisinsk diagnostikk fra helsevesenets side, men også for bedre livskvalitet fordi folk kan være hjemme i stedet for på sykehus. Selv om systemet i dag bruker SMS, er det ingen ting i veien for å bruke andre måter for innrapportering som for eksempel WLAN hjemme, sier adm. direktør i IBM Norge, Morten Thorkildsen.

Kan avdekke vanskelige diagnoser

I Tromsø vil forskerne jobbe videre med andre muligheter denne typen fjernovervåkning skaper. Det trengs andre former for medisinsk beslutningsstøtte for å avdekke sykdomstilstander eller for å hindre at de oppstår. Kontinuerlige medisinske sensordata kan avdekke tilstander som er svært vanskelige å diagnostisere på annen måte og det hele kan gjøres på et helt individuelt nivå.

– Slike systemer kan potensielt spare samfunnet for enorme verdier. Bare i Nord-Norge fylles det over tre fly med pasienter daglig som skal til eller fra kontroller eller behandling. Det er forresten ikke bare innen helsevesenet det er interesse for slike systemer. Militære og personer som oppholder seg i ekstreme områder, kan ha god nytte av denne typen utstyr, sier Thorkildsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.