NETTARKIV

Med blikk for kvalitet

En stor del av avdelingens arbeid er asfaltering av kommunens veier, og oppsynsmann Einar Karlsen forteller at man over noen tid hadde diskutert ulike løsninger for å få et bedre arbeidsmiljø

- Det følger gjerne mye søl med asfaltering, noe som også resulterer i at en god del tid går med til rengjøring av utstyr og bil etterpå. Ved at også arbeidstøy og dermed innemiljøet lett skitnes til, innebærer slikt olje- og asfaltsøl også økt helserisiko. Dessuten er asfaltering meget tungt arbeid, og med utgangspunkt i de konkrete arbeidsoperasjonene, spurte vi oss selv hvordan asfaltering kunne gjøres både mer renslig, mer effektivt og gi et bedre resultat.

Asfaltkasse

Svaret var like enkelt som det var genialt: en asfaltkasse. Kassen, som avdelingen både har tegnet og laget selv, er en stor container for transport på lastebil. Asfalten fylles direkte i containeren fra silo, transporteres i et lukket system dit den skal brukes, og skuffes så ut i mengder etter behov. Dermed er det slutt på alt søl, og det tette transport-systemet holder asfalten tilstrekkelig varm fram til bruk, noe som også gir bedre kvalitet på arbeidet. Kassen betyr dessuten en bedre arbeidshøyde når asfalten skal tas ut. I et lite rom foran er det plass til spadene og annet nødvendig utstyr. Håndteringen av kald-asfalt blir også lettere: asfalten varmes opp inne i kassen i garasje og kan transporteres med god arbeidstemperatur fram til bruk også vinterstid.

Et egenutviklet strøapparat var også noe de seks kreative karene ved vegavdelingen ble berømmet for ved prisutdelingen. I stedet for de vanlige strøapparatene, som trekkes på egne hjul, er dette festet direkte på planet på lastebilen. Det innebærer store fordeler når det er trangt om plassen ved snuing. Apparatet fungerer dessuten like godt ved rygging, og med all sanden på planet, har man også all tyngden på bilen og drivhjulene på glatt føre. Også et noe mindre strøapparat er laget, og med biler med krokløft, kan man raskt benytte strøapparatene, asfaltkassen og andre containere etter behov.

- Vi synes vi har fått en bedre hverdag med disse forbedringene, sier Einar Karlsen, med de andre karene nikkende svært så enige.

- Og hvor går så reisen dere har vunnet?

- Det har vi ikke bestemt oss for ennå. Vi har snakket litt om en fagmesse i Tyskland. Vi får se. Når det blir litt varmere i været, skal vi nok klare å bestemme oss! n

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.