IKT

Med 3D inn i fremtiden

Knut StrømKnut StrømKnut Strøm
20. sep. 2004 - 08:00

Hønefoss: Familiebedriften har siden 1916 levert linjemateriell til norsk energiforsyning. Nå har de tatt nytt løft med å fornye seg ved bruk av 3D DAK-system.

Produktutvikler Tommy Kjelbergvik ble ansatt for rundt to år siden. Han var knapt varm i trøya før han ble en pådriver for å gå over til 3D-modeller i stedet for å arbeide i 2D med AutoCAD.

Han ble utdannet som maskiningeniør fra ingeniørhøgskolen i Narvik i 2000 og fikk der innføring i 3D konstruksjon med Mechanical Desktop.

- Jeg fremholdt at 3D var fremtiden, og ble hørt, sier han. Han hadde en kompis som brukte Inventor som konstruksjonsprogram og dermed gikk veien til Cad-Q. - Der fikk jeg vist hvilke problemer Inventor kunne løse for meg og hvordan vi kunne utnytte konstruksjonsverktøyet, sier han. Ledelsen var også positiv.

Lang tradisjon

Brødrene Berntsen har tilhold på Hensmoen industriområde, nord for Hønefoss. Her bygget de 7000 kvadratmeter nye lokaler i 1992. Med start i 1916, har bedriften lang tradisjon på levering av linjemateriell til norsk elforsyning.

Tradisjonelt linjemateriell for 22 til 66 kV kraftlinjer er fortsatt viktige produkter og står i dag for 63 prosent av omsetningen. I fjor omsatte firmaet med 42 ansatte for 43,2 mill. kroner. Utstyr til linjer med enda høyere spenning står for rundt ni prosent.

Antennemaster er et annet viktig produkt der Telenor er en stor avtaker. Utbyggingen av bredbånd håper også bedriften skal føre til økt etterspørsel etter antennemaster. Ståldeler til trebruer og limtredragere fra Moelven Limtre er i tillegg viktige produkter.

Barduneringsmateriell går også til eksport. Det dreier seg om rundt tre prosent av omsetningen.

- Kvalitet og design er det vi selger på til utlandet, hovedsakelig andre skandinaviske land, sier salgssjef Sverre Ole Steinbakken. - Mye av dette er videreutviklet etter at jeg kom hit, legger Tommy Kjelbergvik til.

Kraftmaster

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Firmaet har investert i en ny automatisk borre/kappemaskin som gjør at de også kan lage mastestål til 300 - 400 kV kraftlinjer. - På store leveringer med mye tonnasje, kan vi vanskelig konkurrere med rimeligere land, sier Steinbakken. Bedriften har eget varmforsinkingsanlegg og tar også på seg varmforsinking for andre produsenter av stålkonstruksjoner.

Foreløpig har de ikke noen direkte kobling med overføring av styringsdata fra konstruksjonssystemet til den nye maskinen. - Det koster vel mye å få til dette. Derfor må operatørene taste inn data manuelt ut fra DAK-tegningene. Men etter overgangen til 3D-systemet, har vi fått et bedre grunnlag for å lage bedre tegninger. Så få vi også ros fra operatørene over at vi lager gode tegninger, sier Kjelbergvik.

Ikke bare "gutta på golvet" er glade for å få bedre produksjonsunderlag. - Vi som arbeider med markedsføring er glade for at vi enkelt kan få ut tegninger vi kan bruke i salgsarbeidet, sier Steinbakken. - Animasjoner som viser hvordan delene monteres sammen kan vi også lage, legger Kjelbergvik til.

Ser feilene lettere

Ofte lages et produkt etter skisser. - Tidligere måtte vi gå tre til fire runder før vi kunne si oss fornøyd med et produkt. Nå kan vi kutte både tid og kostnader og kanskje greie oss med en eller to prototyper før vi er fornøyde med et produkt . Nå ser vi resultatet mye bedre på skjermen, sier Kjelbergvik. Dessuten henter har inn gode råd fra de som arbeider ute i verkstedet.

Ikke bare produkter lages ved hjelp av konstruksjonsprogrammet. Det brukes også for å lage produksjonsverktøy som brukes til smiing og til å lage jigger. I den siste jiggen han konstruerte, trengte han hydrauliske sylindre. I stedet for å tegne disse fra bunnen av, ble de hentet fra nettsidene til leverandøren og plassert rett inn i modellen.

- Egentlig har overgangen fra 2D til 3D betydd en revolusjon for oss, sier Kjelbergvik. Han er ikke i tvil om at oppgraderingen var et nødvendig trinn å ta.

- Vi ser også at våre underleverandører er gått over til 3D og kan bruke våre data på en enklere måte, sier han. Det har vært en del terskler som måtte overvinnes ved overgangen til 3D, men nå synes han å beherske stadig mer av verktøyet for å kunne arbeide mer rasjonelt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.