MDG-Lan takker nei til regjeringens bompengekutt

Det er uaktuelt å kutte i bompengene, sier Oslos miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Hun vil ikke ta imot regjeringens bompengeløsning.

Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg under lanseringen av byrådets nye klimastrategi som beskriver hva Oslo må gjøre for å tilpasse seg klimaendringene.
Byrådsleder Raymond Johansen, byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg under lanseringen av byrådets nye klimastrategi som beskriver hva Oslo må gjøre for å tilpasse seg klimaendringene. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix
AV NTB
26. aug. 2019 - 08:16

– Bompengene bør vesentlig opp i neste periode for å få ned biltrafikken og sikre penger til de store kollektivprosjektene som ikke er finansiert, sier Berg til Dagbladet.

Miljø- og samferdselsbyråden i Oslo, sier de ikke vil ta imot regjeringens tilbud om større statlig finansiering av bypakkene mot en reduksjon i bompengene. Hun er svært kritisk til regjeringens bompengeavtale.

– Bomavtalen er en seier for Frp, men en elendig avtale for barna og fremtidens generasjoner. Kloden koker, Amazonas brenner og vi har kortere tid enn noensinne til å kutte utslippene. Da er det helt feil medisin å kutte bompengene, sier Berg til NTB.

Dale: – Helt vanvittig

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener MDGs utspill er «helt vanvittig».

Samferdselsminister Jon Georg Dale er sjokkert over at Oslo kommune ikke vil lette på bomtakstene i hovedstaden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix <i>Foto:  Åserud, Lise</i>
Samferdselsminister Jon Georg Dale er sjokkert over at Oslo kommune ikke vil lette på bomtakstene i hovedstaden. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:  Åserud, Lise

– Byrådet i Oslo vil si nei til mellom 5 og 6 milliarder kroner i drahjelp fra staten til bomkutt og kollektiv! Her skal bilistene svi også når de ikke trenger det! Det er altså helt vanvittig!, skriver han på Twitter.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier på sin side at det er uaktuelt at bompengenivået i Oslo skal heves ytterligere.

– Vi har en tverrpolitisk avtale med en historisk satsing på kollektivtrafikken, som er vedtatt av både bystyret i Oslo, fylkestinget i Akershus og av Stortinget. Den ligger fast, sier Johansen.

Ap ber om klarhet

Han etterlyser samtidig klarhet fra samferdselsminister Dale om hva regjeringens nye bompengeplan vil bety for hovedstaden.

– Det vi som lokalpolitikere og våre velgere nå er vitne til, er det komplette kaos. Oslo Venstre sier Oslo vil få 1,7 milliarder mer, Oslo Høyre sier det blir 3 milliarder mer, mens samferdselsministeren fra Frp sier det er 5–6 milliarder. Men ingen av dem kan vise til hvor disse pengene skal komme fra, sier han.

Etter uker med eskalerende konflikt om bompenger la statsminister Erna Solberg (H) fredag fram en skisse til løsning som Venstre, Frp og KrF enten måtte godta, eller si takk for seg i regjeringen. Alle tre partier godtok skissen.

I statsministerens forslag vil hun blant annet tilby kommunene å øke det statlige bidraget fra 50 til 66 prosent i bypakkene. Av økningen på 16 prosentpoeng skal åtte prosentpoeng gå til å kutte bompenger og åtte prosentpoeng til kollektivutbygging.

Vil kutte kollektivprisene

Det er imidlertid opp til hver enkelt kommune å takke ja eller nei til tilbudet. For MDG i Oslo er det uaktuelt å si ja. Partiet ønsker heller å kutte kollektivprisene med 20 prosent i Oslo og Akershus. Ruter har beregnet at dette vil koste rundt 700 millioner kroner.

Et slikt kutt betyr at en enkeltbillett vil koste 29 mot dagens 36 kroner og et månedskort kan koste ned mot 600 kroner.

MDG i Bergen er også kritiske til regjeringens bompengeavtale.

– Denne byen trenger faktisk mer bompenger for å nå målsettingene om mindre utslipp, enda bedre luft, mindre støy og mer plass, sier førstekandidat Thor Haakon Bakke til Bergens Tidende.

Han mener at regjeringen saboterer videre trafikknedgang i Bergen.

– Økte bompenger er åpenbart hovedårsaken til trafikknedgangen som har tjent bergenserne og klimaet godt, sier Bakke.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.