IKT

Maursyre på mobilen

FREMTIDENS LOMMESTRØM: Dette er prototypen på en maursyredrevet brenselcelle som kan finne veien inn i mobiltelefoner om noen år. ODD RICHARD VALMOT
FREMTIDENS LOMMESTRØM: Dette er prototypen på en maursyredrevet brenselcelle som kan finne veien inn i mobiltelefoner om noen år. ODD RICHARD VALMOT

Visepresident David McLeod i det canadiske selskapet Tekion Solutions Inc tror maursyre vil erstatte metanol i små brenselceller.

- Metanol har alt for mange ulemper til å kunne brukes i små bærbare enheter og en av dem er størrelsen, sier han. Vi har utviklet en helt annen teknologi basert på maursyre som vi kan ha i pilotproduksjon om to år. Disse brenselcellene er billigere å lage på grunn av valget av katalysatormaterialer og de har mindre sikkerhetsproblemer enn metanol.

Selv om de spesielle brenselcellene kan gi mye høyere effekt enn tilsvarende metanolteknologi, tror McLeod fremtidens bærbare kraftkilde vil bli et hybridsystem.

Brenselcellen vil også lade et lite batteri som kan hjelpe til når kraftuttaket blir mer enn brenselcellen kan yte. Selv om maursyre har bare 2400 wattimer per liter mens metanol har det dobbelte, jevner det seg ut fordi Tekions brenselceller har dobbelt så stor virkningsgrad.

- Problemer i dag er batteriladeren og ladetiden, sier han. Laderen tar jo ofte like stor plass som selve telefonen, mens en liten flaske maursyre alene kan lade alle dingsene folk har med seg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.