Matvarer blir i økende grad kontrollert med røntgen

Det er en trend i næringsmiddelindustrien mot røntgen, som gir bedre deteksjon enn metalldetektorer. Nå har japanske Anritsu presentert en ny modell.

Anritsu XR75 røntgenapparat for næringsmiddelindustrien
Anritsu XR75 røntgenapparat for næringsmiddelindustrien
19. apr. 2016 - 07:00

 – Ja, vi ser at røntgen i økende grad blir brukt selv om de britiske standardene som norsk næringsmiddelindustri har valgt å følge kun stiller krav til metalldetektorer, sier Tore Enes hos Dynatec, som er norsk leverandør av Anristus produkter.

Japanske Anritsu har også sett denne trenden, og selskapet har nå presentert et nytt røntgenapparat for næringsmiddelindustrien som skal gi minst 20 prosent lavere driftskostnader.

Trenger ikke kjøling

Anritsu XR75 har 30 lavere strømforbruk enn tidligere modeller. Dette skyldes først og fremst at det nye apparatet gir bedre resultater med svakere røntgenstråler. Dermed faller behovet for kjøling bort. Dette skal også gi tre ganger lengre levetid på røntgenrør og sensor før service. XR75 skal også ha svært god deteksjonsgrad.

Anritsu XR75 røntgenapparat for næringsmiddelindustrien
Anritsu XR75 røntgenapparat for næringsmiddelindustrien

Bedre nøyaktighet

Kontroll med røntgen avslører også plast eller andre fremmedlegemer som ikke bør finnes i matvarer, som en metalldetektor ikke kan se.  De skal være bedre enn metalldetektorer også på metall.

– Det var en produsent som hadde en episode med metallspon som ikke ble detektert med metalldetektor, bekrefter Enes.

Røntgen kan også brukes til å kontrollere fasongen på produktet, og finne rifter eller brudd som er uønsket. 

Les også: RFID uten grenser

Varierende pris

Han er usikker på hvor stort markedet er, men han regner med at det totalt er rundt 100 maskiner i Norge, både metaldetektorer og røntgenapparater. Det er flere tilbydere, og prisen varierer fra 200 0000 til 800 000 kroner for et apparat, avhengig av hvor avansert det er.

– Anritsu XR75 vil nok ligger et sted rundt 300 000 kroner. Vi håper å kunne selge fem stykker i løpet av året, sier Enes.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.