NATURVITENSKAP

Matte ser i cellene

Matematisk modellering er vanlig i industri og offshorevirksomhet. Simulering av reservoar er f.eks. avgjørende for å bestemme et gass/oljefelts drivverdighet.

Nå brukes tilsvarende modellering i medisinsk virksomhet, helt fra farmasiselskapenes utviklingsarbeid til kliniske forsøk ved sykehus.

Grunnen til at forskerne vil bruke matematske modeller for å kunne spå hva som skjer i cellene når de påvirkes, er at dosering av cellekurer ofte er en prøve- og feilevirksomhet.

Det er bedre for pasient og lege at eksperter kan sjekke hva som skjer i cellene, før legen øker dosen.

- I prinsipp bruker vi nøyaktig de samme fysiske lovene for å modellere som industrien bruker, vi gjør det bare i en annen skala, sier doktor Ben MacArthur som er forsker ved School of Mathematics, Southampton University.

Ved universitetet forsker de på alt fra faste svulsters vekst til baking av brød. De har også modellert matprosessering, sterilisering med hjelp av varmevekslere, og fjellsprenging. Doktor MacArthur har spesialisert seg på cellestudier. Han samarbeider nå med klinikere for å kartlegge grunnleggende, livsoppholdende system i celler.

En kliniker kan ifølge MacArthur fastslå at en cellekur virker slik og slik. For å finne kurens grenser vil de av og til måtte gå opp med dosen. - Livet i cellen er så komplisert at de faktisk har måttet drive en slags prøve-og-feilevirksomhet helt til nå, sier han. Nå kan matematiske modeller hjelpe.

Det han gjør er å produsere et antall matematiske likninger for livet i cellen. Deretter kan cellelivet simuleres, slik det påvirkes av ulike stimuli. Resultatet blir sikrere cellekurer og langt færre plager for pasienten.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.