ENERGI

Massiv brann i oljeanlegg: 77 er skadd og 17 savnet

Cuba ber om hjelp fra vennligsinnede land for å få kontroll på en massiv brann i et oljeanlegg i Matanzas på nordkysten av øya.

Flammer og røyk stiger til værs fra en enorm brann på et oljeanlegg ved Matanzas på Cuba.
Flammer og røyk stiger til værs fra en enorm brann på et oljeanlegg ved Matanzas på Cuba. Foto: AP
7. aug. 2022 - 10:30

Brannen brøt ut i et industrianlegg utenfor Matanzas etter et lynnedslag fredag. 77 mennesker er skadd etter fire store eksplosjoner, og 17 brannmenn er savnet.

Lynet slo ned i en stor oljetank i oljedepotet, og brannen som oppsto, spredte seg videre til en annen tank. Helikoptre er satt inn for å dumpe vann på brannen og på de øvrige tankene for å hindre at brannen sprer seg ytterligere.

Store svarte røykskyer stiger til værs og driver vestover i retning Havanna, 100 kilometer lenger vest. 800 mennesker er evakuert fra et nabolag ved oljeanlegget.

Cubas presidentkontor opplyser at de har bedt om hjelp fra vennligsinnede land, og viseutenriksminister Carlos Fernández de Cossio opplyste at USA har tilbudt teknisk hjelp.

Minutter etterpå takket president Miguel Díaz-Canel Mexico, Venezuela, Russland, Nicaragua, Argentina og Chile for å ha tilbudt å bistå.

USAs ambassade i Havanna gjorde oppmerksom på at sanksjoner mot øya ikke hindrer amerikanske etater og organisasjoner i å bidra med nødvendig katastrofehjelp på Cuba.

Ulykken skjer mens Cuba er i en akutt drivstoffkrise, med daglige strømutkoblinger. Den første tanken som eksploderte, hadde 26.000 kubikkmeter råolje, mens den andre inneholdt 52.000 kubikkmeter dieselolje.

Díaz-Canel sier det kan ta tid å slukke brannen, og sjefen for det statlige oljeselskapet Cupet, Asbel Leal, sier at brannen er den største Cuba har opplevd.

Klimaendringene er den neste store trusselen mot global sikkerhet, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Eide deltar denne uke på Nato-toppmøtet i Washington.
Les også

Nato ser forbi Ukraina: – Klima er den neste store trusselen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.