NYHETSBREV

Masseprodusert skreddersøm er i skuddet

SINTEF er prosjektleder for prosjektet ARMS, Arena For Masseprodusert Skreddersøm.

7. jan. 2014 - 17:37

Tekst og foto: Halvard Andresen

Trondheim: Lars Skjelstad er sentral i prosjektet.

Les også: Roboter revolusjonerer potetbingen

Levende laboratorier

Han prosjektleder og seniorforsker ved SINTEF Teknologi og Samfunn, og er glødende engasjert i å videreutvikle «den norske verktøykassa» i ARMS.

På Røros finnes et knippe industribedrifter som alle har klort seg fast i krevende markeder. De er i utvikling med god lønnsomhet og store ambisjoner.

Selv om bedriftene har svært ulike utgangspunkt har de likevel en rekke fellesnevnere som har ført dem sammen i prosjektet ARMS. Prosjektet er i regi av Forskningsrådet med SINTEF som prosjektleder. Det er i alt satt av 19,5 millioner kroner i arbeidet som skal pågå ut 2015.

Deltagerbedriftene er Scandinavian Business Seating (produserer Håg-stoler), Røros Bruk, Røros Metall og Røros Produkter. Disse bedriftene utgjør det Lars Skjeldstad benevner som «levende laboratorier». Målsettingen med dette prosjektet er å perfeksjonere ferdighetene innenfor masseprodusert skreddersøm.

Les også: Scandinavian Business Seating på Røros er ledende på masseprodusert skreddersøm

Guruen på gjenvisitt

Den amerikanske guruen Joseph Pine var nylig på besøk til Røros igjen. Han besøkte også  Scandinavian Business Seating (Håg) i februar. Denne gangen ble det holdt en workshop der Pine hadde hovedrollen sammen med SINTEF og Rørosregionens Næringshage.

Joseph Pine er en av de virkelig store guruene i verden når det kommer til masseprodusert skreddersøm. Han har blant annet skrevet boka «Mass Customization: The New Frontier Competition». Han ble meget imponert over det han fikk se i fabrikken på Røros.

- Gode kontakter ble knyttet og snart sitter han på flyet på veg til Røros igjen. Det er vi veldig stolte av og vi ser frem til å gi han nye opplevelser på Røros. Jeg antar at denne type besøk ikke er noe han opplever ofte, sier en tydelig stolt Lars Skjeldstad.

Les også: Hver tiende "ansatt" hos Ekornes er en industrirobot

Den norske verktøykassa

Han mener at Norsk Industri har det beste utgangspunktet til å lykkes hvis de utnytter innholdet i verktøykassa på en smart måte. Vi har høy utdannelse, et høyt etisk nivå og lojalitet overfor arbeidsplassen. Det er viktig å perfeksjonere disse ferdighetene.

- Vi har jo pinadø bredbånd på dass!, sier Skjeldstad.

- Produksjonsstrategien må spisses maksimalt mot masseprodusert skreddersøm. Da vil norske bedrifter oppnå unik konkurransekraft.

Det er et faktum at alle mennesker er forskjellige. Essensen av masseprodusert skreddersøm er å kunne gi kundene nøyaktig det de vil ha, når de vil ha det. Det er merverdi i en slik egenskap og kundene er villige til å betale mer for å ha slik innflytelse. Bedrifter som lykkes i å produsere effektivt på denne måten vil kunne oppnå gode marginer og gjøre god business.

Les også: Robotduo pakker hundepølser uten menneskelig assistanse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.