KRAFT

Masseproduksjon av solfangere

Kjetil Malkenes Hovland
4. juni 2009 - 12:11

Solarnor er klare for masseproduksjon av en ny type solfangere.

Før sommeren

De håper å åpne fabrikken på Lunner før sommeren.

– Vi begynner nå. Vi håper å åpne fabrikken før skoleferien begynner, sier Hans-Christian Francke i Solarnor til Teknisk Ukeblad.

Markedsføring på CC9

Selskapet er på plass i Sarpsborg for å markedsføre seg overfor norske og internasjonale media i forbindelse med CC9-konferansen, arrangert av Bellona, Hafslund og Club de Madrid.

Her har Francke og kollegene hans rigget opp en stand for å vise seg fram.

– Vi har en fabrikk i Frankrike hvor vi produserer det aktive polymermaterialet. Vi får aluminium til rammene fra Hydro. Så har vi en fabrikk på Sande som produserer andre komponenter. Alt blir satt sammen i Lunner, sier Francke og viser fram en ca 1,5 meter høy solfanger.

Stor produksjonskapasitet

– Vannet føres inn i panelet og varmes der. Så går varmtvannet inn i en varmeveksler, viser Francke og peker på TV-skjermen som viser en video av teknologien.

Løsningen kan brukes til varmtvann i springen, vaskemaskiner, svømmebasseng og oppvarming.

Kapasiteten på fabrikken på Lunner er 50.000 kvadratmeter solfangere årlig, men den kan økes kraftig om det er stor etterspørsel.

– Vi kan oppskalere til 500.000 til 1 million kvadratmeter om vi ønsker. Det er store tall, men vi har marked over hele verden, og vi er alene om denne teknologien, sier Francke.

– Lavere vekt

Solarnor skryter av teknologien, som har flere fordeler i forhold til konkurrentenes produkter.

– Det fine med denne solfangeren er at vann ikke fester seg og korroderer, som på kobber. Her kan man bruke vann i stedet for glykol som man må med vanlige solfangere. Glykolen må skiftes ut annethvert år, eller så stivner den til en slags tyggegummi som blir umulig å fjerne, sier Francke.

Polymer

Mens konkurrentene bruker kobber og aluminium på sine solfangere, har Solarnor utviklet en polymer som er mye lettere.

Det har skjedd etter et samarbeid med arabiske Sabic, som har tatt over General Electrics polymeravdeling og ifølge Solarnor er verdens største polymermiljø.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Konkurrentenes produkter veier 30 kg/kvm, mens vår solfanger veier rundt 10 kg/kvm, sier Francke.

Varmer også vinterstid

Solfangeren kan fange 80 prosent av innstrålt energi, og kan gi 800 W/kvm om sommeren, 440 W/kvm ved vår- og høstjevndøgn og 120 W/kvm om vinteren.

Solarnor ble startet av fagfolk ved Universitetet i Oslo i 1995.

Selskapet har blant annet bygd en 8-mannsbolig på Slemdal i Oslo, hvor rundt 50 prosent av varmebehovet kommer fra solfangere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.