DOKTORGRADER

Massebevegelser i frost

20. juni 2001 - 14:19

Pløyeblokker er store steinblokker som siger nedover skråninger hurtigere enn jordmassen rundt. Detaljerte målinger på Jomfrunut ved Finse viser at pløyeblokker er utsatt for frostheving på 3-7 cm om vinteren, men hevingen stopper når snødekket er etablert. Bevegelsen nedover skråningen er langsom, ofte mindre enn 1 cm/år.

Solifluksjon betegner en langsom bevegelse i den øvre del av jorda som en konsekvens av frostheving om vinteren og sig under teleløsningen. Både pløyeblokker og solifluksjonen danner iøyenfallende former på på overflata, og dominerer materialtransporten på Jomfrunut. Likevel spiller disse prosessene en mindre rolle for den langsiktige utformingen av landskapet.

Berthling har og studert steinbreer på Prins Karls Forland, Svalbard. Steinbreer dannes i områder med permafrost der spesielt rasmateriale blir overmettet med is og begynner å sige. Isen utgjør 60-70 % av volumet. Undersøkelsen viser at en karakteristisk utvikling av lagdelingen langs lengdeprofilet av breen skyldes forskjeller i avsatt materiale. Steinbreens volum, isinnhold og bevegelse indikerer at breens alder er mellom 12 og 24 tusen år.

Berthling er født i Sandefjord i 1963 og er cand scient i geografi fra UiO. Han arbeider nå ved Geografisk institutt, UiO.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.