PRODUKSJON

Maskinsyn redder bedriften

INSPEKTØREN: Maskinsyn blir viktigere og viktigere, ikke minst i masseproduksjon. Sikkerhet og kvalitet øker, stykkprisen synker. Her vises inspeksjon av ett av årets 1,3 millioner motorsagblad hos Electrolux Motor. FOTO: TORDIVEL
INSPEKTØREN: Maskinsyn blir viktigere og viktigere, ikke minst i masseproduksjon. Sikkerhet og kvalitet øker, stykkprisen synker. Her vises inspeksjon av ett av årets 1,3 millioner motorsagblad hos Electrolux Motor. FOTO: TORDIVEL

En liten gjeng norske spesialister ledet av sivilingeniør Thor Vollset har utviklet noe som kundene karakteriserer som verdens beste system for automatisk maskinsyn.

Vollset og hans team startet Tordivel AS for å hjelpe industrien til å møte utfordringene med konkurranse fra lavkostland. Tordivel har nå lansert versjon tre av programvarepakken Scorpion Vision Software (SV).

Sammen med tilbudene fra avdelingene Vision Solutions og OEM Solutions utgjør mykvarepakken en totalløsning for kunden. Hensikten er å utstyre produksjonsingeniører med en gjør-det-selv-løsning basert på multimedia PC'er og Windows XP-støtte, sammen med standard hyllevare høykvalitets digitale kameraer og annen automasjonskomponenter.

Du får full støtte i utviklingen av systemet i ditt anlegg. Ingen avansert programmering, det er nærmest bare å følge menyen som installeres i PC-en med programpakkens CD'er.

Maskininspeksjon

Fysisk sett plasseres visjonssystemet i anlegget der inspeksjon skal finne sted, det vil si etter sluttproduksjon, men før pakking. Det finnes også kunder som sjekker og pakker med robot vision. Og det finnes kunder som installerer synssystem og plukkrobot midt i produksjonslinjen, enten for å legge ting til rette på et produksjonsbånd eller for å utføre mellomkontroll. Det siste gjøres for eksempel før en detalj bygges inn i en større modul, der det senere blir vanskelig på inspisere detaljen.

–Det følger med noe som vi nærmest kan karakterisere som en verktøykasse, sier Thor Vollset. Det er viktig at kundene lærer seg å bruke denne. Det kunden får er et grunnkurs hos Tordivel og en to dagers innføring i Scorpion. For å kjøre systemet er det viktig å ha geometrikunnskap og -forståelse. Når kamerasystem og robot har øvd seg på mønstergjenkjenning, begynner prøvekjøringen.

Gjenkjenning

Et enkelt eksempel: Si at systemet skal plukke støpte biter som har kryssform, fra et samlebånd: Først "lærer" du roboten å gjenkjenne formen på biten, så lærer du den å gjenkjenne biten uansett hvordan den ligger på båndet. Det gjør maskinen ved at den kjenner igjen linjer og ser vinkler, hvorpå den "forstår" at mens bit A ligger i 14 graders vinkel så ligger bit B i 32 grader. Og plukkeroboten får beskjed om å plukke. Legger du så på noe helt irrelevant på båndet, plukkes ikke den avvikende biten, men følger båndet til den havner i en skrapkasse.

Kvalitetskontroll går ut på noe av det samme.

Enda et eksempel: Hos Electrolux Motor foregår kontroll av sverd til motorsag. De har et robotmatet målesystem med 1/100 nøyaktighet og utfører 400 målinger per sverd. Hele produksjonen inspiseres. De lager 20 modellvarienter, brukeren oppretter og kalibrerer de nye selv. Fabrikken lager 1.3 millioner motorsagsverd per år. Tilbakebetalingstiden var på under et halv år.

Tordivel har levert et system for manuell kontroll til Amersham.

Bruken øker

Tordivel har allerde solgt og kundene tatt systemene i bruk. På kundelisten finner vi Drytech i Tromsø, mens står hos Ekornes plukkes stoldeler inn i mange pussemaskiner. Hos Elko monterer en robot elektriske kontakter - Scorpion sjekker at åtte kontaktpinner entres riktig når en teleteknisk komponent settes inn i kretskortet. Raufoss United og TI-group står også på kundelisten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.