NYHETER

Maskinsalget økte 30 prosent i fjor

Salget av anleggsmaskiner går så det griner. Økningen på 30 prosent i i fjor gjør at man snart er tilbake til toppårene 2007/2008.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. jan. 2013 - 11:02

Er du av dem som legger merke til et stadig økende antall anleggsmaskiner som driver på med nye prosjekter langs norske veger? I så fall er det en riktig obervasjon, for salget av anleggsmaskiner øker år for år. I 2012 ble det solgt 3 473 maskiner av stort og smått, noe som er en økning på hele 30 prosent i forhold til året før.

Salgstallene fra Maskingrossisternes Forening, som organiserer hovedtyngden av forhandlerne av anleggsmaskiner i Norge, viser oppgang innen nesten alle maskingrupper.

 

2279 gravemaskiner

Som vanlig er det beltegående gravemaskiner det selges mest av, og antallet ble i 2012 hele 1462, mot 1028 året før. Hjulgående gravemaskiner økte fra 230 til 60, mens det innen gruppen minigravere (under 7 tonn) ble solgt 557 enheter. Mot 438 i 2011.

Det selges også vesentlig mer hjullastere, enn det ble gjort i tidligere tider i Norge. Bare i 2008 ble det solgt flere enheter av denne maskintypen, enn det ble gjort i fjor med 692 enheter. Det er 107 maskiner mer enn i 2011. Behovet for lastekapasitet på hjul på de store veganleggene rundt om i landet, er nok hovedårsaken til hjullasternes populartitet de siste årene.

 

Toppår for asfaltutleggere

Ellers er det verdt å merke seg at det ble investert tungt innen asfaltbransjen i fjor. Aldri er det solgt flere asfaltutleggere etter at denne maskingruppen kom med i MGF-statistikken i 2005. Utleggerfirmaene leverte til sammen 37 maskiner i fjor, tre fler enn året før.

Tallet på leverte asfaltvalser gikk imidlertid ned fra 92 i 2011 til 76 i fjor. Allikevel er dette et høyt volum i det relativt smale segmentet som asfaltmaskiner utgjør i Norge.

Direktør Anita Helene Hall i Maskingrossisternes Forening.
Direktør Anita Helene Hall i Maskingrossisternes Forening. Jarle Skoglund
 

-Kjempefornøyd

Anita Helene Hall, direktør for Maskingrossisternes Forening, er kjempefornøyd med utviklingen på vegne av sine medlemsbedrifter.

-Dette er en gledelig utvikling, og vi er i ferd med å være tett på rekordårene 2007/2008. Bransjen hadde en kraftig nedgang etter finanskrisen, og maskinentreprenørene har vært preget av en forsiktighet i årene etter. Men nå har utskiftingstakten av maskinparken økt. Kanskje kan noe av salgsvolumet tilskrives utstillingen Vei & Anlegg i fjor, som nok forserte noen salg, mener hun.

Anita Hall forteller at en stor leverandør som Hymax var ute av statistikken i fjor, og de alene representerer et volum på rundt 400 maskiner som ikke fremkommer i 2012-statistikken. De reelle tallene ligger derfor ganske jevnt med toppåret 2007, da det ble solgt 3 997 anleggsmaskiner.

-Vi forventer en omsetningsvekst i antall maskiner også i år, men mitt inntrykk av entreprenørbransjen er at de preges av en sunn forsiktighet, så det blir neppe 30 prosent pluss også i 2013. En vanskelig økonomisk situasjon i resten av Europa og et hardere press fra utenlandske entreprenører her hjemme, vil nok også innvirke på salgstallene frmaover, sier Anita Hall i MGF.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.