ARKIVNYHETER

Maskinsalget økte 15 prosent i fjor

Jarle Skoglund
3. feb. 2012 - 11:09

Maskinbransjen har vært inne i en bølgedal etter finanskrisen. Toppåret var 2007, da salget var på hele 4175 enheter.

Bunnåret i senere tid var 2009, da var salget nede i 1977 maskiner. Salgsstatistikken fra Maskingrossisterenes Forening viser at fjorårets nivå fortsatt ligger under det som har vært gjennomsnittet de siste ti årene.Volvo og Cat

De store merkene i Norge er Volvo og Caterpillar. I tillegg til å være sterke innen volumsegmenter som gravemaskiner og hjullastere, har begge er stort produktutvalgt og dekker nå også typiske vegmaskiner som valser og asfaltutleggere. Komatsu og Hitachi er også store, med store, landsdekkende salgs- og serviceapparater.Mest gravemaskiner

MGF-statistikken viser at at det i fjor ble solgt 1028 gravemaskiner på belter, som er det desidert største maskinsegmentet i Norge. Gravemaskiner på hjul er imidlertid ikke så populært her hjemme som nedover i Europa, og salgstallet endte på 230 enheter.

Det ble solgt 585 hjullastere, en maskintype som har øket sin andel de siste årene litt i forhold til totalsalget.Økning på veg

På vegsiden er det verdt å merke seg at salget av valser har øket kraftig de siste årene. Det ble solgt hele 92 asfaltvalser, mens antall anleggsvalser ble 75 - omtrent som i fjor.

Salget av asfaltutleggere ble rekordhøyt med 34 enhete, det høyeste tallet som er registrert etter at MGF begynte å telle denne maskingruppen.

Veghøvlene er imidlertid ikke så populære som de en gang var. I 2011 ble det solgt 11 maskiner, på nivå som de siste årene. Bortsett fra i 2008, da det ble solgt 40 veghøvler, har salget gått i rykk og napp, men på et betraktelig lavere nivå enn på 80- og begynnelsen av 90-tallet.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ikke alle er med

Ikke alle leverandører er organisert i Maskingrossisternes Forening, og dermed gir statistikken ikke et helt riktig bildet av salget av anleggsmaskiner i Norge.

Særlig gjelder dette innen minimaskiner, der store leverandører som Hymax as (Kubota og Hyundai) og Beck Maskin as (Hanix, Airman, Mustang og Atlas) ikke er med. Disse to selskapene har kjempet om å være størst innen minigravere gjennom flere år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.