Maskinsalg nesten i himmelen

Leverandørene skor seg på gode tider i anleggsbransjen, og selger flere maskiner enn noen gang. Vi klarte ikke å finne noen som leverte røde tall i fjor.

Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. aug. 2014 - 11:38
Vis mer

Alt i alt ser også 2014 ut til å bli et toppår for selskape­ne som selger anleggsmaskiner i Norge. Kvartalstallene viser rekord­tall for denne tiden av året, men tallknuserne hos Maskingrossisternes Forening­ mener at noe av forklaringen kan være at det er kommet flere medlemmer til foreningen, noe som gjør at det i år er flere som innrapporterer til statistikken enn det har vært før.

 

Motor for maskinsalget

Uansett er det ingen ting som tyder på at leverandørene til det norske anleggsmarkedet på noen måte sliter med et marked i motbakke. Tvert imot representerer investeringene, særlig på vegsiden, en viktig motor også for maskin­salget, selv om rapportene fra alle deler av landet er like positive.

Regnskapstallene fra Brønnøysundregistrene viser i alle fall at alle piler peker oppover på leverandørsiden. Til tross for iherdig leting har vi ikke klart å finne noen som leverte røde tall i fjor.

 

Volvo troner på toppen

På toppen av listen for 2013 troner Volvo Maskin også i år, både når det gjelder drifts­inntekter og bunnlinje.

Administrerende direktør Jon Vislie og hans 216 ansatte solgte anleggsmaskiner og service for over 2,3 milliarder kroner, snaue 100 millioner­ mer enn året før. Det betyr ikke at 2013 var et dårlig år, men snarere at 2012 var et ekstra­ordinært godt år, siden en forsvars­ordre bidro til å øke omsetningen med over 600 millioner kroner.

Et resultat før skatt på 137 millioner kroner­ er heller slett ikke verst, noe som gjorde at Vislie­ nylig kunne sende en hyggelig sjekk på 70 millioner kroner til sine svenske­ eiere.

 

Passerte to milliarder

Erkerivalen Pon Equipment passerte i fjor magiske­ to milliarder kroner med sitt salg av Cat-maskiner, en omsetningsøkning fra året før på nesten 200 millioner kroner.

Administrerende direktør Inge Stensland har styrt den norske Cat-skuta med stødig hånd i over 15 år, og levert solide resultater til sine eiere i nederlandskontrollerte Pon.

2013-resultatet endte på 74 millioner kroner, som er litt mindre enn året før. Selskapet har hele 471 ansatte.

 

Nasta vokser kraftig

Et annet, men helnorsk selskap som har hatt en jevn vekst de senere årene er Nasta, familie­selskapet med røtter i Røed-familien i Larvik­.

Som Hitachi-forhandler har de oppnådd imponer­ende resultater både i markedsandeler og omsetning etter at Tom Johansen overtok som daglig leder.

Omsetningen ble i 2013 nesten 850 millioner kroner, og de leverte et resultate på 49 millioner kroner før skatt. Det gjorde at eierne kunne ta ut et hyggelig utbytte på 25 millioner kroner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.