NYHETER

Maskinmesteren får sikkerhetssjef

Omron lanserer fase to i sin ti års masterplan for maskinstyring med Sysmac-plattformen.

Sjefen for Omrons europeiske automatiseringssenter i Barcelona, Antonio Farras, stiller med hardtslående argumenter som åpne kommunikasjonsløsninger, standard programmeringsspråk og felles konfigurasjonsverktøy for maskin- og sikkerhetskontrollere i selskapets Sysmac-plattform.
Sjefen for Omrons europeiske automatiseringssenter i Barcelona, Antonio Farras, stiller med hardtslående argumenter som åpne kommunikasjonsløsninger, standard programmeringsspråk og felles konfigurasjonsverktøy for maskin- og sikkerhetskontrollere i selskapets Sysmac-plattform. Bilde:
5. feb. 2013 - 19:55

Sysmac maskinstyrings-plattform

  • Maskinkontrollere (NJ) håndterer kontroll, bevegelsesstyring (motion), maskinsyn (vision) og delta-roboter (plukk og plasser).
  • Sikkerhetskontrollere (NX) fikser maskinsikkerheten i kategori 4 og ytelsesnivå (PLe) i henhold til ISO 13849-1.
  • Distribuerte I/O-moduler (NX) kommuniserer på Ethercat, og benyttes for både maskin- og sikkerhetskontrollere.
  • Maskin- og sikkerhetskontrollerne kan integreres i et felles system.
  • Ethernet/ip (industrial protocol) håndterer kommunikasjon mot operatørgrensesnitt og overordnede systemer.
  • Konfigurasjonsverktøyet Sysmac Studio dekker alle produktene.
  • Programmering gjøres i henhold til IEC 61131 og PLCopen.

Barcelona: Sysmac-konseptet ble sparket i gang med brask og bram høsten 2011 (Automatisering 6/2011). Først ble et antall pc-baserte maskinkontrollere (PLS-er) sluppet.

 

Kommunikasjonsglasnost

 

Maskinkontrolleren, NJ, er en styringsplattform for kontroll, maskinsyn (vision), bevegelsesstyring (motion) og robotisering (styring av såkalte deltaroboter, tenk plukk og plasser). Alle applikasjonene håndteres med samme konfigurasjonsverktøy, Sysmac Studio. Det mest spennende er allikevel åpne kommunikasjonsløsninger. I den avdelingen råder det virkelig glasnost.

 

Superkjappe Ethercat fikk oppdraget som feltbuss mot distribuerte enheter. Ethernet/ip (industrial protocol) tar seg av kommunikasjon mot brukergrensesnitt og andre overliggende systemer. Bruk av industristandarder inkluderer også programmering i henhold til IEC 61131 og funksjonsblokker fra PLCopen.

 

Gift, men singel?

 

Men det var altså Omrons nye, modulære og distribuerte NX I/O-system og sikkerhetsPLS-en med samme navn som gjorde at vi måtte gjøre som trekkfuglene. At vi reiste til Barcelona hang sammen med åpningen av selskapets europeiske automatiseringssenter i byen.

 

Vi tar I/O-modulene først. De har fått samme navn som sikkerhetskontrolleren, noe som nok er ment å vitne om at det er sikre saker, og modulene kan også benyttes for både maskinkontrollerne (nevnte NJ) og de nye sikkerhetskontrollerne.

- Kontrollerne for styring og sikkerhet er integrerte, men allikevel separate, forklarer Antonio Farras, ansvarlig for det nye automatiseringssenteret.

 

Mikrosekundspresisjon

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Omrons nye sikkerhetskontrollere, NX, utvider maskinstyringsplattformen Sysmac, og kan integreres med maskinkontrollere og konfigureres med samme verktøy.
Omrons nye sikkerhetskontrollere, NX, utvider maskinstyringsplattformen Sysmac, og kan integreres med maskinkontrollere og konfigureres med samme verktøy. Omron.
 

 

Uttalelser som dette kan virke litt selvmotsigende, men er den samme uttrykksmåten som ofte benyttes for prosesskontroll- og sikkerhetssystem. Vi kan i hvert fall slå fast at de nye, distribuerte I/O-modulene tjener både maskinkontrollerne og de nye sikkerhetskontrollerne. Sanntidsegenskaper og hastighet står i fokus.

- Vi benytter klokkesynkroniseringen i Ethercat, sier Farras.

 

Med en kommunikasjonshastighet på 100 Mbit per sekund lover Farras synkronisering mellom signalene, til og fra de nye I/O-modulene, på mikrosekundnivå.

 

I framtiden lover Omron tidsstempling av inngangssignaler (spesielle moduler), for å håndtere sekvenser ved hendelser (sequence of events). Vi blir også lovet tilsvarende utgangsmoduler for presis timing av utgangssekvenser. Da skal den komplette sløyfen, fra inngang til utgang via logikken i den kjappeste kontrolleren, eksekveres på under ett mikrosekund. Det burde tilfredsstille selv den mest kresne maskin. Og for ordens skyld, vi snakker om digitale signaler.

 

Omfattende meny

 

Omrons nye distribuerte I/O, NX, kan benyttes for både maskin- og sikkerhetskontrollere, og kjører på Ethercat som feltbuss.
Omrons nye distribuerte I/O, NX, kan benyttes for både maskin- og sikkerhetskontrollere, og kjører på Ethercat som feltbuss. Omron.
 

 

Sentersjefen byr på et stort utvalg distribuert NX I/O-moduler i nær framtid. Det skal være noe å velge blant for de fleste, innenfor både antall signaler per modul, koplingsteknologi og ytelser. Digitale inn- og utgangsmoduler har fra 4 til 16 kanaler. De er kun 12 mm brede.

- Foruten standardversjoner, lanserer vi både høyhastighetsversjoner og inngangs- og utgangsmoduler for sikkerhetssignaler, forteller Farras.

.

 

På analogsiden er det to til åtte kanaler per modul som gjelder. Tilkopling for strøm, spenning, thermocouple og RTD er underveis. De raskeste skal klare konverteringen, fra analogt til digitalt på ti mikrosekunder. Signaloppløsningen er på inntil 1:30 000 (0,0033 prosent nøyaktighet).

 

Rett rundt hjørnet er også enkoderinnganger og pulsutganger for bevegelsesstyring (motion), for inkrementelle givere og SSI-innganger med absoluttverdier.Sikkerhetsvakten til tjeneste!

 

Omron åpnet nylig sitt europeiske automatiseringssenter i Europa, hvor maskinstyring står øverst på dagsorden.
Omron åpnet nylig sitt europeiske automatiseringssenter i Europa, hvor maskinstyring står øverst på dagsorden. Omron.
 

 

Med en grei innsikt i de nye I/O-modulene, som altså kan mikses og brukes med både maskinkontrollerne og sikkerhetskontrollerne, er det bare å skru på selve sikkerhetssjefen, eller kanskje maskinvekteren. Kjært barn kan vel ha flere navn.

 

Omron hevder at det ikke bare dreier seg om nok en ny sikkerhetskontroller. Hovedårsaken til de store ordene skyldes blant annet sikkerhet over Ethercat (FSoE).

- Sikkerhetskontrolleren NX tilfredsstiller kategori 4 og ytelsesnivå (PLe) i henhold til ISO 13849-1, forteller Antonio Farras.

 

Sertifisert sikkerhetsbibliotek

 

Sikkerhetssjefen konfigureres på samme måte som maskinsjefen, altså som beskrevet i IEC 61131, i Omrons konfigurasjonsverktøy Sysmac Studio. Et bibliotek med sertifiserte funksjonsblokker fra PLCopen er en del av pakken.

- Programmeringsmiljøet sørger også for å integrere signalene i sikkerhetskontrolleren med de globale variablene i maskinkontrolleren, poengterer Farras.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.