MASKINER & UTSTYR

Bransjen fortsetter å shoppe anleggsmaskiner som aldri før

Tallene peker mot nytt rekordår.

Fagsjef i MGF Njål Hagen og direktør Tone Lindberg Grøstad under presentasjonen tirsdag.
Fagsjef i MGF Njål Hagen og direktør Tone Lindberg Grøstad under presentasjonen tirsdag.
22. aug. 2018 - 08:19

Tirsdag la Maskinentreprenørenes Forening (MGF) fram halvårstallene sine for pressen i Oslo. Disse indikerer at man nok en gang går mot et rekordår hva angår solgte maskiner. 

Færre småmaskiner

Medlemsbedriftene i MGF står for over 95 prosent av salget av anleggsmaskiner her til lands. Dermed viser deres statistikk et godt bilde over hvordan ståa er. 

Hittil i år har disse bedriftene solgt 1754 anleggsmaskiner, mot 1604 i samme periode i fjor. 

MGF-statistikken.
MGF-statistikken.

Dette på tross av at det i første kvartal ble solgt færre maskiner enn første kvartal i 2017. 

– Vi stusset litt på dette, men det vi har hørt ute i bedriftene er at salget av små maskiner gikk tregt. Dette skyldes den lange vinteren, forteller fagsjef Njål Hagen. 

Snø og kulde gjorde at aktører som i hovedsak bruker slike maskiner, ikke kom i gang før ut på året. 

Blant maskintypene som har hatt mest oppgang, finner vi hjullastere. Av disse ble det solgt 273 enheter i andre kvartal, mot 180 i første kvartal. Gravemaskiner på belter har det gått mest av: 578 solgte i andre kvartal, mot 267 i årets første tre måneder. 

Her ser vi også at antallet minigravere har tatt seg kraftig opp de siste tre månedene, med 406 solgte enheter mot 128 i første kvartal. 

Nytt yrkesfag om to år

MGF brukte også anledningen til å fortelle om diverse saker de driver med om dagen. Blant annet kunne de melde om at det fra skoleåret 2020/21 blir mulig å ta fagbrev som truck- og liftmekaniker. 

Dette blir et løp med to år på skole og to år læretid. 

De kunne også melde at veilderen om vern mot roterende deler på mobile borerigger nå snart går i trykken. 

Vei og Anlegg skal evalueres

På pressekonferansen ble det også gjennomført en rask oppsummering av de to messene som foreningen har arrangert i år: SMART Industri 2018 og Vei og Anlegg. 

Et utvalg skal settes ned for å evaluere sistnevnte. Dette utvalget skal bestå av medlemmer, og deriblant de største leverandørene. 

– Vi er avhengig av å ha med de største for at det skal bli en god messe, forteller direktør i MGF Tone Lindberg Grøstad. 

Neste Vei og Anlegg går av stabelen i 2021, men det er per nå ikke bestemt noen dato - ei heller hvor den eventuelt blir arrangert. 

Mange helligdager i mai 2021 kan gjøre det utfordrene å arrangere Vei og Anlegg. Nå skal både eventuell lokasjon og tidspunkt evalueres. Innen årsskiftet må imidlertid begge deler være på plass. Bildet er fra årets messe. <i>Foto:  Martin Gramnæs</i>
Mange helligdager i mai 2021 kan gjøre det utfordrene å arrangere Vei og Anlegg. Nå skal både eventuell lokasjon og tidspunkt evalueres. Innen årsskiftet må imidlertid begge deler være på plass. Bildet er fra årets messe. Foto:  Martin Gramnæs

Utgangspunktet er Hellerudsletta, men flere forslag har kommet opp, deriblant Norges Varemesse på Lillestrøm og Rygge. 

Grøstad poengterer imidlertid at det ikke er bare-bare å få plass til en messe av en slik størrelsesorden. For eksempel vil mye av utstillingen foregå innendørs dersom det hele flyttes til Lillestrøm, og dette kan være utfordrende med tanke på vektbegrensninger på gulv. 

– Vi fikk pepper for parkeringsfasilitetene på Hellerudsletta, men det er de vi har. Samtidig opplevde vi at mange flere tok shuttlebussene i år, forteller hun. 

Alt i alt karakteriseres årets messe som en suksess, og man tror at besøkstallet nådde 25.000. 

Det offisielle tallet står fremdeles på 22 150 - altså det samme som da veier24 oppsumerte messa i mai. Dette skyldes at tellemetoden var anderledes i år. 

– Besøkstallet er basert på første gang man gikk inn på området. Vi vet at veldig mange besøkte messa flere dager, så vi tror vi nådde målet, forteller Grøstad. 

LES OGSÅ: Her kan du lese alle sakene våre fra årets happening på Hellerudsletta

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.