NETTARKIV

Mars Odyssey i arbeid

30. mai 2002 - 18:21

Et av instrumentene i den amerikanske orbitalsonden Mars Odyssey har til oppgave å skaffe data om vann i form av is under Den røde planets overflate. Instrumentet registrerer mengden av energirike nøytroner som avgis til rommet når kosmisk stråling trenger ned gjennom den tynne Mars-atmosfæren, treffer overflaten og påvirker grunnstoffene der. Hvis overflaten inneholder hydrogen, vil energirike nøytroner på vei ut bli absorbert. Nøytrondetektorer kan således skaffe et bilde av ismengden i overflaten. Store konsentrasjoner av is er bl.a. funnet i området ved Mars' sydpol. Nøytrondetektorene tilhører sondens gammastråle-spektrometer.

Et annet instrument foretar målinger av strålingsmiljøet på Mars. Dette instrumentet, med betegnelsen Marie (Martian Radiation Environment Experiment), stoppet å sende data i august i fjor, altså på vei mot Mars. I slutten av februar begynte en iherdig feilsøking, og 13. mars begynte instrumentet atter å samle data. Informasjon overført før kommunikasjonsproblemet oppsto, antyder at strålingsnivået i en del av høylandsområdene på Mars kan utgjøre en helserisiko for mennesker som besøker Mars en gang i fremtiden.

Risikoen er moderat i lavlandsområdene. Ikke overraskende, fordi lavlandsområdene har mer atmosfære som kan hindre enkelte partikler i den kosmiske strålingen å nå overflaten.

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/image/0203/nmars_odyssey_full.jpg

--

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.