TUMENER

Markedstilpasset krisepakke

Bilde: Scanpix
Tommy Rudihagen
26. jan. 2009 - 15:12

Skal du lykkes i markedet er det ikke nødvendig å levere best mulig. Det viktigste er å levere det som forventes. Kan du samtidig bøte på din dårlige samvittighet, er det heller ikke å forakte. Det har regjeringen skjønt.

Balansert

Antallet pressemeldinger fra fornøyde samfunnsaktører viser da også at regjeringen har evnet å balansere ulike ønsker og krav.

At bygg- og anleggsnæringen får store deler av potten på over 20 milliarder, var både forventet og hensiktsmessig. At miljøer som lever av og med forskning og utdanning fikk sitt, gjør dem – i alle fall midlertidig – mer fornøyd.

At NHO ikke fikk slik skatteletten de håpet - men kanskje ikke trodde på - er også som forventet. Og skaper derfor heller ingen sterke reaksjoner. Litt sterkere er reaksjonen fra oljeindustrien, som nok hadde håpet på noen flere forskningskroner den veien. Men at det ikke ble slik overrasker heller ikke.

Da blir de fleste sånn passe fornøyd.

Lite til eksporten

Det er likevel særlig to ting regjeringens pakke ikke løser. Det ene er det faktum at store deler av norsk næringsliv selger sine produkter utenfor landegrensene. Disse blir ikke - kortsiktig - lykkeligere av at det bygges nye skolebygg i by og bygd.

– Staten kan ikke kjøpe bilfelger, kommenterte NHO’s Finn Bergesen, og påpekte med dette pakkens hovedsvakhet. Samtidig som han indirekte erkjenner at Staten ikke kan løse alt. Noe NHO generelt kan være glad for!

Langsiktige problemer

En mer langsiktig problemstilling er hva som skjer når krisen er over og vi sitter der med nye og flotte skoler, idrettsbygg og gamlehjem. Tidligere har vi også bygd slik, men gjerne ikke vært så glad i å drifte og vedlikeholde dem. For eksempel har vi bygd mangt et svømmebasseng vi verken har vedlikeholdt eller fylt med vann.

Når kommunene nå får sine ekstra millioner å rutte med, får vi tro de gir nok blaffen i sitt hjemmemarked til også å tenke på at storslåtte bygg og anlegg må vedlikeholdes. Da kan det være bedre å pusse på det man har enn å imponere nabobydga med stort og flott.

Ellers blir det fort blåmandag den dagen denne blåmandagen er over.

Les mer om: