SAMFUNN

Marin sektor kan femdobles

I 1999 produserte fiskeri- og havbruksnæringen for 33 milliarder kroner, men flere analyser har vist at omsetningen om 20 år kan bli minst 150 milliarder. For å hente ut disse inntektene må Norge ligge i kunnskapsfronten. Norges forskningsråd (NFR) ber politikere og beslutningstakere ta initiativ til en forskningsinnsats innen fisk og havbruk.

Krever innsats

– Det er ikke nok å ha rike ressurser og spesielle naturgitte forhold. Solid forskningsinnsats er en nødvendig betingelse for å kunne utløse det verdiskapingspotensialet som ligger i den marine sektoren, sier administrerende direktør Christian Hambro i NFR. I kveld står Hambro på talerstolen i Oslo Konserthus i forbindelse med lanseringen av kampanjen "Et hav av muligheter".

Mer enn 1200 gjester blir på årets Forskningsrådsdag presentert for historien om den norske oppdrettslaksen, og for utfordringene og potensialet for den marine næringen i årene framover, opplyser NFR på sine Internett-sider.

Havets genetiske ressurser

– Hvis vi skal kunne sette i gang dette nye marine eventyret, må vi satse like bevisst som det ble gjort da oljeeventyret startet. Denne gangen har vi heller ikke de store oljeselskapene i ryggen, så vi er nødt til å stole på oss selv, sier direktør Lars Espen Aukrust i Området for bioproduksjon og foredling i NFR.

Mulighetene i den marine sektor ligger blant annet i å utnytte nye arter, ta i bruk smartere produksjonsmetoder, øke foredlingen og utvikle nye markeder.

– Dessuten ligger det enorme verdier i havets genetiske ressurser. Her trenger vi virkelig forskningsinnsats for å skaffe oss kompetanse, slik at vi kan utnytte disse mulighetene til verdiskaping i Norge, understreker direktør Lars Espen Aukrust.

Forskning i verdenstoppen

På det marine området har norsk forskning potensial til å bli verdensledende og bidra til den internasjonale kunnskapsutviklingen.

– Som et av verdens rikeste land har vi en moralsk plikt til å bidra til den internasjonale kunnskapsutviklingen, ikke bare importere andres forskningsresultater, mener Christian Hambro, og viser til at forskningsinnsatsen på det marine området har gått ned de siste årene.

– Hvis vi ikke nå satser mer, kan vi ødelegge en unik mulighet til å bli ledende på et stort og viktig vitenskapelig område. Spørsmålet er ikke om vi har råd til forskning. Vi har ikke råd til å la være! understreker sjefen i Norges forskningsråd.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.