NATURVITENSKAP

Mannskapsbytte

Langtidsmannskap nummer to skal ledes av den russiske kosmonauten Jurij V. Usachev, mens amerikanere er James Voss og den kvinnelige astronauten Susan Helms. Romfergen skal dessuten ha med det avløste Expedition 1 mannskapet tilbake. Expedition 1 har amerikaneren Shepherd som stasjonssjef, og består forøvrig av av russerne Gidzenko og Krikaljov. Dette mannskapet ankom stasjonen i en Sojus TM 2. november 2000.

Annen hovedoppgave for STS-102/5A.1 er å transportere Leonardo, en Mplm (Multipurpose Logistics Module, Flerbruks Logistikkseksjon) til romstasjonen. Leonardo er den første i en serie på tre bygget av Alenia Aerospazio på en kontrakt mellom Nasa og den italienske romorganisasjonen ASI. Seksjonen er sylinderformet med en lengde på 6,4 m, en diameter på 4,6 m og en masse tom på 4,1 tonn. Den kan medføre opptil 9,1 tonn forsyninger og utstyr, som i dette tilfellet omfatter seks racks for bruk i den amerikanske laboratorieseksjonen Destiny.

STS-102/5A.1 ferden skal vare i 11 dager og noe over 18 timer, hvilket, med start 8. mars klokken 12.45 norsk tid, betyr landing 20. mars klokken 07.13.

Les mer om: