NETTARKIV

Mann for vår mat

Hild Lamvik, NutrecoHild Lamvik, Nutreco
27. mai 2002 - 11:04

Matskandalene som har hjemsøkt det europeiske kontinentet over de siste årene, har sådd mistro hos stadig mer kvalitets- og helsebevisste konsumenter. Reid Hole skal gjenreise vår tillit til at maten vi spiser er trygg - fra merd, bur og binge til butikk og bord.

- Tillit til et produkt krever at produktet er sunt for forbrukerne, at produksjonen er bærekraftig og at dyrevernet er ivaretatt. Det krever kvalitetssikring i alle ledd. Min oppgave er å tydeliggjøre dette gjennom hele verdikjeden vår, sier Hole på telefon fra Amersfoort i Nederland. Rogalendingen pendler mellom milliardkonsernets nederlandske hovedkvarter og selskapets norske base i Stavanger.

Som konserndirektør for matvaretrygghet i Nutreco er ringen sluttet for odelsgutten fra Klepp sør for Stavanger. Han vokste opp med svin og melkekyr - og egen lakseelv. Norsklæreren overtalte ham til å velge landbruksstudier fremfor juss. - Den grønne revolusjon skylte innover oss på den tiden. Folk begynte for alvor å se på konsekvensene av befolkningsveksten, og det ble populært å ta en jordnær utdanning, forteller Hole. Dermed ble det "kulinja" og immunologi hos kalv ved NLH, før han fortsatte med doktorgrad i ernæringsfysiologi.

Siden studietiden har Hole imidlertid sverget til havbruksnæringen. Han har vært med i lakseeventyret, først som FoU-direktør i fôrselskapet Skretting. Fra 1988 bygde han opp verdens første privateide forskningssenter innen akvakultur i Forsand kommune øst for Stavanger, i dag Nutreco Aquaculture Research Centre, som han ledet i ti år. De siste par årene har Hole vært direktør for teknologi og utvikling i Nutreco Aquaculture, og blant annet håndtert patentbeskyttelse og forretningsutvikling.

Han har reist over hele verden, blant annet som en anerkjent foredragsholder. På hjemmebane har han styreverv innen den gryende torske- og kveiteoppdrettsnæringen.

For en mann med 150 reisedager i året er det luksus å spise hjemmelaget mat. Favorittmåltidet består av kamskjell, fulgt av en blanding av laks og kveite/piggvar som ikke er gjennomkokt (den må være blank i midten, for da er den saftigst), fulgt av lam. - Utvalget av vin er minst like viktig. Det hender jeg velger vinen først, og så må maten passe til den.

Etter de tre første rettene tar Reid Hole gjerne en calvados for å gjøre plass til litt kraftig sjokoladekake. - Jeg må nok ta en løpetur på 6-8 kilometer neste dag for å unngå for kraftig tilvekst.Nordmannen Reid Hole (50) overtok i mars som konserndirektør for matvaretrygghet i et av verdens største matvarekonsern, Nederland-baserte Nutreco, med 13.000 ansatte og en omsetning på nær 30 milliarder kroner.Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.