KLIMA

– Manglet utstyr og kompetanse

Eksplosjonen på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen kunne sees helt fra den andre siden av Fensfjorden.
Eksplosjonen på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen kunne sees helt fra den andre siden av Fensfjorden. Bilde: Kåre Næss/Statoil
26. jan. 2010 - 13:38

Fakta om Vest Tank-eksplosjonen

  • Straffesaken etter eksplosjonen ved Vest Tanks anlegg i Gulen i Sogn og Fjordane avsluttes denne uken i Nordhordland tingrett.
  • På tiltalebenken sitter eier og styreleder i Vest Tank, Trond Emblem, daglig leder Jostein Berland og rådgiver Karl-Jan Erstad. De er tiltalt etter forurensningsloven og flere andre lovbestemmelser. Tiltalen kan gi mange års fengsel.
  • Vest Tank mottok høsten 2006 avfall fra tankskipet Probo Emu. Dette var samme type avfall som hadde forårsaket dødsfall og titusenvis av syke i Elfenbenskysten. Anlegget klarte ikke å behandle dette avfallet.
  • Vinteren og våren 2007 tok anlegget imot og renset seks skipslaster med såkalt coker gasoline, svært svovelholdig bensin. Avfall fra rensingen av dette produktet eksploderte i mai 2007.
  • Påtalemyndigheten mener anlegget ikke hadde tillatelser til å ta imot verken Probo Emu-avfallet eller svovelholdig bensin for rensing. Anlegget hadde heller ikke utstyr eller kompetanse til å behandle dette.
  • Etter eksplosjonen spredte gass seg over et stort område rundt tankanlegget. Flere hundre beboere i Gulen og nabokommunen Masfjorden har fått helseplager i tiden etter eksplosjonen.

(©NTB)

Vest Tank i Gulen hadde ikke utstyr eller kompetanse til å rense det avfallet de mottok fra skipet Probo Emu, framholdt aktor i Nordhordland tingrett tirsdag.

Les alt om Vest Tank her.

Ville bare selge

Ledelsen ved anlegget var klar over at de ikke hadde tillatelse til å rense verken dette avfallet eller drive rensing av svovelholdig bensin som de mottok på seks tankskip våren 2007, sa aktor Hans T. Høviskeland da han startet sin prosedyre i saken.

Han sa videre at det er bevist i retten at anlegget ble drevet på en meget klanderverdig måte. Når ansatte tok opp ulovlige forhold med daglig leder, ble ingenting gjort. Motivet for daglig leder og styreleder var å oppnå stor fortjeneste og legge til rette for salg av anlegget, sa Høviskeland.

Sterke beviser

Han viste til at det er ført 77 vitner i saken og sa at bevisene er sterke nok til å dømme de tre tiltalte, daglig leder Jostein Berland, styreleder og eier Trond Emblem og rådgiver Karl Johan Erstad, i samsvar med tiltalen.

De tre er tiltalt etter forurensningsloven og flere andre bestemmelser etter eksplosjonen i anlegget i mai 2007. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.