ARBEIDSLIV

Mangler patentoversikt

PATENTSTYRET HAR DATAPROBLEMER
PATENTSTYRET HAR DATAPROBLEMER Bilde: RAGNA KRONSTAD
Ragna Kronstad
10. mai 2005 - 08:03

Å sjekke hva som allerede er patentert i verden er en viktig del av prosessen for å avgjøre om det er hensiktsmessig å patentere sin egen opfinnelse.

I dette arbeides brukes oppdaterte nasjonale og internasjonale databaser. Problemet er at selv om en norsk oppfinnelse ble patentert i ifjor, vil dette kunne forbli en hemmelighet.

Patenterte oppfinnelser i 2004 er nemlig per dags dato ikke søkbare på noen av de mest brukte databasene. Årsaken skyldes at Patentstyret har hatt problemer med innføring av et nytt datasystem. Nå lover direktør Jørgen Smith å ordne opp.

Kontroll

- Vi har problemene under kontroll nå. Å legge inn de historiske data er en oppgave vi vil komme i gang med så raskt som mulig.

Patenstyrets dataproblemer skyldes at det nye datasystem SANT var for stort og komplekst, hevder Smith. - Det var vanskelig å oppnå stabilitet. Årsaken til problemene har vært vanskelige å finne, forklarer han.

SANT-systemet ble tatt i bruk som saksbehandlingsverktøy for patent og varemerke i januar 2004. Leverandør for systemet, det franske selskapet SWORD, har måttet kompensere for å ha skapt problemer for patentstyret.

Avdramatiserer

Direktør Jørgen Smith i Patentstyret avdramatiserer forholdene mer i et leserbrev.

- Det er riktig at vi har hatt visse oppstartproblemer med det nye systemet, som igjen har medført forsinkelser i overføring av data til én av de store internasjonale databasene, nemlig Inpadoc. Patentene fra 2004 er likevel tilgjengelige fra annet hold. Dels er de publisert og kan finnes via Norsk Patenttidende på Patentstyrets hjemmeside. Dels er de tilgjengelige og søkbare på en annen av de mest benyttede internasjonale databasene, Thompson Derwent World Patent Index (WPI), skriver Smith.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.