NETTARKIV

Mangler næringspolitikk

21. mai 2003 - 12:49

Næringsdepartementet tar 53,5 millioner kroner fra potten på 844,535 millioner kroner på Forskningsrådets budsjett. Dette skal i hovedsak tas fra næringsrettet forskning. Avkastningen fra de nye tilførte midlene i forskningsfondet skal gå til humanoriarettet forskning.

Nærings- og handelsminister Ansgar Gabrielsen hevder at den samlede økningen i offentlige bidrag til Norges forskningsråd til tross for kuttene er på ca. 490 mill. kroner fra 2002 til 2003. - Utvidelsen av ordningen med skattefradrag for forsknings- og utviklingsutgifter (SkatteFunn) er samtidig et svært viktig bidrag til bedriftenes forskningsinnsats i 2003, mener han

NIF bekymret

Generalsekretær Kåre Rygg Johnsen finner ikke mye å glede seg over i revidert nasjonalbudsjett. Han beklager at verken forskning eller innovasjon styrkes merkbart. Riktignok økes forskningsfondet med 800 millioner, men den årlige avkastningen er mindre enn det regjeringen kutter av Forskningsrådets budsjett.

- Isolert sett er det positivt med midler til en ny såkornordning, men når denne ikke kan settes inn i vekstmotorer i sentrale strøk, forsvinner mesteparten av poenget, mener Rygg Johnsen. - Det reviderte nasjonalbudsjettet gir intet bud om en mer offensiv verdiskapingspolitikk for å sikre fremtidig velstand.

Abelia overrasket

Administrerende direktør i Abelia Paul Chaffey er overrasket over kuttene til næringsrettet forskning. Han mener at større arbeidsledighet og for høyt kostnadsnivå bør møtes med økte forskningsbevilgninger for å skape nye kunnskapsbedrifter. - Det var en slik strategi som fikk Sverige og Finland ut av sin krise. Nyskaping er en forutsetning for å skape nye arbeidsplasser, sier han.

Offshoreindustrien slankes

Regjeringens prognoser viser at kun 60 prosent av kapasiteten i offhoreindustrien vil være belagt ved inngangen til neste år. Situasjonen kan bli verre fordi det etter hvert vil bli færre utbygginger. Regjeringen er spesielt opptatt av at norsk leverandørindustri mangler nødvendig kompetanse innen brønn- og reservoartjenester. Det gjør det vanskelig å konkurrere internasjonalt, men regjeringen foreslår ingen konkrete tiltak for å møte utfordringene.

Se mer på www.tu.no/samfunn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.