NATURVITENSKAP

Mangler meteoritt-ekspertise

Atle Abelsen
19. juni 2006 - 08:00

Siden meteoren entret atmosfæren som ei ildkule og eksploderte et sted over Nord-Troms og Finnmark natt til onsdag 7. juni, har forskjellige faginstanser lansert ulike teorier om hva det egentlig var og hvor en eventuell meteoritt nå befinner seg.

– Ingen av de norske fagmiljøene er eksperter på dette. Vi er enten geologer, seismikere eller astronomer, men ingen er eksperter på meteor-nedslag, påpeker astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Han forteller at det finnes slike eksperter i Europa og i USA, og at de har meldt sin interesse for hendelsen i Nord-Norge.

Ekspedisjon

Den profilerte lederen av Solobservatoriet på Harestua har selv gjennomført en kort ekspedisjon til åstedet.

– Vi gjorde observasjoner og intervjuet vitner. Nå er vi i ferd med å analysere dataene som Norsar har samlet inn fra egne og andres kilder. Vi er fremdeles ikke sikre på nøyaktig hvor vi kan regne med at nedslagsfeltet befinner seg.

Ødegaard gjør et poeng av at de akustiske signalene er svært vanskelige å tolke.

Kraftig mot vest

– Etter vitneobservasjonene å dømme ble hovedeksplosjonen registrert som ekstremt kratig mot vest, mens mot øst var den minimalt merkbar. Etter topografien å dømme er dette svært merkelig.

Så langt som 80 km mot vest fikk trykkbølgen både hus og båter til å riste. Mot vest gjorde en kraftig infralyd seg gjeldende og slo ut instrumentene på den seismiske stasjonen i Kiruna.

– Vi vet ikke hva dette skyldes ennå. Nå skal vi gjennomanalysere dataene og sammenholde dem med blant annet meteorologiske data. Kanskje det ligger noe der.

Svensk UFO

I Sverige har enkelte spekulert i om det kan ha vært romskrot, en ødelagt satellitt eller deler av en bærerakett som har forårsaket eksplosjonen. Det mest fantasifulle forslaget er at det er en UFO, det vil si en farkost med motor som entret atmosfæren i flere hundre km/s.

Det første avviser Ødegaard med begrunnelse i hastighet og vinkel på objektet. Det siste avstår han fra å kommentere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.