FORUM

Mangler kunnskap

Vi har en energiminister og et samlet embedsverk med svært begrensede kunnskaper om varmepumper.

Statsråden burde oppmuntre til storstilt bruk av varmepumper i offentlig og privat bygningsmasse. Det ville gi formidable gevinster med sterkt redusert behov for elektrisk kraft - og muligheter for vannbåren varme som Regjering og Storting for lengst har vedtatt at vi skal satse på.

I stedet for strategisk langtidstenkning instruerte så regjeringen Enova i Trondheim til å "dele ut" småpenger - 5000 kroner til installasjon av varmepumper i småhus. En av de største tabbene denne Regjeringen har prestert. Det er helt opplagt at Ola og Kari da velger billige løsninger, som altså subsidieres med over 25 prosent av Enova med regjeringens velsignelse. Resultatet er nok at det spares kW-timer, men samtidig introduseres helsebelastninger som lempes over på statsråd Dagfinn Høybråten.

Libak skriver at jeg mener at "både direktevirkende elektriske installasjoner som panelovner og ventilasjonsanlegg med elektriske varmebatterier er et bedre alternativ enn varmepumper". Det har jeg verken sagt eller skrevet. Pyrolyse eller forkoksing av støv som treffer hetetrådene i elektriske installasjoner har vært og er fortsatt et meget stort helseproblem. De ørsmå forkoksede partiklene kommer ned i våre luftveier. Sammen med fordampede, flyktige organiske forbindelser (VOC). Dette har både jeg, overlege Jan Vilhelm Bakke og mange andre visst i årevis.

Statsråd Einar Steensnæs burde også skaffe seg kunnskap om helseproblemer i Norge på grunn av innemiljøet. Omfanget kunne blitt kartlagt gjennom et bredt anlagt forskningsprogram hvor helse og energi, inneklima og luftkvalitet settes i sin rette sammenheng. Nå må regjeringen snarest forstå at det er årsaker til at 40 prosent av barn og unge i dag har allergi/overfølsomhet, astma og andre kroniske lungesykdommer. Det er flere årsaker til dette, men "biproduktene" fra gjennomstrømningsovner og direktevirkende elektriske varmebatterier i våre ventilasjonsinstallasjoner er blant de store synderne. Og luft-til-luft varmepumper er også uheldige i forhold til den luftkvalitet vi søker å oppnå.

Enøk-rådgiver Asbjørn Solem er fortsatt helt ukjent for meg. Og jeg gjentar at jeg ville visst om ham dersom han hadde høy kompetanse på mitt spesialområde, som er innemiljø i relasjon til helse.

Jeg skriver slett ikke for å hjelpe den ene eller andre "syke mor" , Håkon Libak. Men hvis du tar turen over til Stavanger, skal jeg innvie deg i noen eksempler på ødelagt helse som barn og voksne må finne seg i som følge av dårlige kunnskaper, slurv og fusk i en stort sett samlet byggebransje. Med svært få unntak bidrar sivilarkitekter og rådgivende ingeniører til en entreprenørstyrt prosjektering som legger vår helse i fanget på totalentreprenører som har to formål: kortest mulig byggetid og lavest mulige priser.

Resultatene får jeg nesten daglig i form av fortvilte mennesker som ofte ikke skjønner at allergi, eksem, astma og allmennsymptomer som hodepine, unormal tretthet og konsentrasjonsvansker kan settes i forbindelse med innemiljøets kvalitet.

70 prosent av byggeskadene er som følge av fukt. Skadeserstatningene alene utgjør ca. 4 milliarder kroner i året. Og her er ikke " helsekostnadene" tatt med.

Gaute Flatheim

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.