UTDANNING

Mangler flyteknikere til F-35: Luftforsvaret legger ut utdanning på anbud

Flere private viser interesse for å utdanne flyteknikere.

Det kan bli mangel på flyteknikere til Norges nye kampfly, ifølge Klassekampen. Illustrasjonsbildet viser F-35A og Bell 412 på Rygge flystasjon.
Det kan bli mangel på flyteknikere til Norges nye kampfly, ifølge Klassekampen. Illustrasjonsbildet viser F-35A og Bell 412 på Rygge flystasjon. Foto: Eirik Helland Urke
6. mars 2020 - 13:30

Luftforsvaret foreslår å gjenåpne grunnutdanningen av flyteknikere, i privat regi. Regjeringen la ned grunnutdanningen, tross advarsler fra Forsvaret.

Det er Klassekampen som melder at Forsvarets logistikkorganisasjon nå søker etter private tjenester «i markedet for å dekke Luftforsvarets behov for flyteknisk grunnutdanning» på den offentlige anbudsportalen Doffin.

Bakgrunnen er en prekær mangel på flyteknikere i Luftforsvaret, ifølge avisa, blant annet knyttet til vedlikehold av Norges nye kampfly F-35.

En privat utdanning av flyteknikere skal ifølge anbudsteksten finne sted i Kristiansand, der Luftforsvarets skolesenter i Kjevik også ligger.

Der har de i flere år hatt problemer med å nå målet med over 40 nye teknikere i året og har et underskudd på 20 til 25 stykker hvert år.

Har satt igang tiltak

Før regjeringen la ned Forsvarets egen grunnutdanning for flyteknikere, ble den advart blant annet av forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen i 2016.

– Jeg er bekymret for at manglende konsekvensvurderinger kan bidra til et vel optimistisk innsparingspotensial innen utdanning, skrev Bruun-Hanssen i en kommentar til regjeringens langtidsplan for Forsvaret det året.

I en epost til Klassekampen bekrefter talsmann for Luftforsvaret Stian Roen underskudd på flyteknikere etter at de siste elevene ble uteksaminert i 2017.

Roen skriver at Luftforsvaret har flere tiltak iverksatt, inkludert økt rekruttering av lærlinger og ferdig utdannede teknikere, innleie av flyteknikere fra Kongsberggruppen og et offentlig-privat samarbeid om utdanning av flyteknikere.

Les også

Flere private viser interesse

Tidligere leder for Luftforsvarets skolesenter, oberst Harald Minde, representerer et av flere private selskap som kan utdanne teknikere for Luftforsvaret.

Oberst Harald Minde fratrådte før jul jobben som leder ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik, og sier til Fædrelandsvennen at han nå jobber i Agder Aviation Tech Team.

– Vi har intensjon om å svare på en RFI (request for information, journ.anm.) som Forsvaret har lagt ut på Doffin, sier Minde, men vil ikke utdype planene.

Kronprinsesse Mette-Marits bror, Espen Høiby fra OSM Aviation, er en annen som kan være aktuell, og som har snakket varmt om utdanning på Kjevik.

– Å ikke benytte ressursene som blir frigjort på Kjevik når Luftforsvarets skolesenter flytter ut, vil være en stor forsømmelse, sa han under et foredrag i Kristiansand i januar.

Det er ikke kjent om OSM Aviation vil til å svare på utlysningen på Doffin.

Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand sier til avisa at aktuelle aktører skal inviteres til et møte for å se på hvilke interesser og initiativ det er for utdanningsmuligheter på Kjevik.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.