OLJE OG GASS

Mangler CO2

Anders J. Steensen
15. jan. 2008 - 11:04

Oljedirektør Bente Nyland mener at CO 2 fortsatt er aktuell som injeksjonmiddel for økt oljeutvinning på norsk sokkel.

– Ulempen er at vann har omtrent samme virkning i flere av de feltene hvor det kan være aktuelt å bruke CO 2. Vann er tilgjengelig i dag og brukes i stor grad, mens vi ikke har CO 2 tilgjengelig i de mengder som behøves for økt oljeutvinning, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Bekymret

Landets mektigste oljekvinner er bekymret for fallet i oljeproduksjonen.

Til tross for at oljeproduksjonsfallet kompenseres med økt gassproduksjon, ønsker både statsråd Åslaug Haga og oljedirektør Bente Nyland at dagens oljeproduksjonsnivå holdes i ti år framover.

– Beslutningen om å opprettholde oljeproduksjonen på Troll og nekte StatoilHydro å produsere gass fra Troll Vest, viser at vi mener alvor med å tenke langsiktig i oljepolitikken. Det er viktig for Norge å få ut så mye olje som mulig fra feltene på norsk sokkel, sier Åslaug Haga.Mangler store funn

Oljeproduksjonen har falt med nesten en million fat daglig siden år 2000. Dette produksjonsraset har langt på vei blitt kompensert med økt gassproduksjon.

– Petroleumsindustrien står overfor nye utfordringer. Den utfordres av klimadiskusjonen, og det er avgjørende at industrien møter denne. Det er gjort mange mindre funn, men det er mer enn 10 år siden det ble gjort et stort funn sist. Men det er fortsatt store arealer om ikke er utforsket, sier Haga.Kommer med ny oljemelding

Olje og energiministeren varslet at regjeringen vil komme med en ny petroleumsmelding i løpet av året. – Vi må drøfte med Stortinget de tiltak vi som nasjon må gjøre for å møte klimautfordringene på sokkelen. Vi kunne ønske at elektrifisering av oljeinstallasjonene både var enklere og billigere, men vi må finne andre måter å redusere utslippene på, sier Haga.

Hun avviser ikke at dagens CO 2-avgifter i stedet for å gå til statskassen, går til et miljøfond som oljeindustrien kan bruke for å utvikle mer miljøvennlig teknologi eller miljøtiltak på sokkelen. – Vi samtaler med oljeindustrien om dette, sier hun.Lokale ringvirkninger

Et viktig ledd i utviklingen av petroleumsindustrien videre er å sikre at det blir lokale ringvirkninger. Det gjelder felt som Skarv og Goliat. – Vi samtaler med Eni som er operatør for Goliat for å sikre lokale ringvirkninger og en miljøvennlig utbygging av feltet. Utslippet på Statfjord A like før jul viser at vi må arbeide kontinuerlig med miljøsikring fra oljevirksomheten, sier Åslaug Haga.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Hele landet er med i oljevirksomheten, også innlandet. Det er et myndighetsansvar å beholde denne kunnskapen og kompetansen, sier Haga.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.