KRAFT

Mangler 16 TWh

AVDRAMATISERER: Statnetts Auke Lont  tror ikke det er sannsynlig at markedet vil oppleve den helt store dramatikken kommende vinter, men understreker at mye kan skje.
AVDRAMATISERER: Statnetts Auke Lont tror ikke det er sannsynlig at markedet vil oppleve den helt store dramatikken kommende vinter, men understreker at mye kan skje. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
13. okt. 2010 - 11:48

– Norge har nå om lag 16 TWh mindre energi enn normalt i vannmagasinene, mens underskuddet i Sverige er på 4 TWh. Kjernekraften produserer fortsatt uvanlig lite, men planlegger å komme i full drift, sa Auke Lont på Statnetts Høstkonferanse.

Vil ikke dramatisere

Han tror ikke det er sannsynlig at markedet vil oppleve den helt store dramatikken kommende vinter.

– Men fjoråret viste oss at selv med et godt utgangspunkt kan en lang vinter gi overraskelser. Vi så dette på nordisk nivå og på lokalt nivå hvor vi fikk en stram energibalanse og en sterkt svekket forsyningssikkerhet.

Bekymret for Bergen

Lont mener det er grunn til å følge utviklingen nøye. Spesielt i Bergensområdet:

– Spesielt er vi bekymret for situasjonen i BKK-området og vi har satt i gang konkrete tiltak for å avhjelpe situasjonen kommende vinter. Vi har blant annet kjøpt energiopsjoner i industrien og forhandler med Statoil om tilgang til kraft fra Mongstad.

Trenger sterkere nett

Statnetts konsernsjef understreket at Norge trenger et sterkere nett:

– Forbruket har økt mye siden 1990 uten at det har vært investert særlig i nettet, og kravene til forsyningssikkerhet har steget betydelig og vil fortsette å stige. Med et svakt nett er sannsynligheten langt større for at utfall, for eksempel ved store ras eller ved ekstremvær, skal gi langvarige og omfattende avbrudd.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.