FORUM

Manglende ledelseskompetanse gir togforsinkelser

19. feb. 2009 - 16:13

Flere nyhetsjournalister har med rette stilt spørsmål om hvorfor NSBs tog er mer forsinket enn noensinne i så vel Osloområdet som på fjernstrekningene.

Svaret er ganske enkelt at de fleste i NSBs og Jernbaneverkets styrende organer og toppledelse mangler grunnleggende jernbanefaglig kompetanse, samtidig som Samferdselsdepartementets politiske ledelse er mer opptatt av å utøve partipolitikk enn samferdselspolitikk.

Det er et paradoks at direktør etter direktør uten jernbanefaglig kompetanse blir ansatt i toppstillinger, men forsvinner så fort de gjør ei grov tabbe eller oppnår nok jernbanefaglig kompetanse til å kjenne sin egen begrensning.

Jernbanebygging og jernbanedrift er egne fagområder som krever så vel grunnleggende fagkompetanse som kontinuerlig organisasjonsutvikling innen flere fagdisipliner.

For tiden er det tilfeldig hvem som slipper til i toppledelsene, mens fagkompetanse som behersker baneteknikk, signalteknikk, strømforsyningsteknikk, vognteknikk, traksjonsteknikk, driftsteknikk med mer stort sett er plassert langt vekk fra de besluttende organer.

Dette er hovedårsaken til at togene altfor ofte er forsinket eller innstilles.

Håkon Libak

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.