BYGG

Mangelen på arbeidskraft nær doblet innen bygg og anlegg

Opp 81 prosent fra 2018.

Mangelen på arbeidskraft øker i Norge. I bygg- og anleggsnæringen har behovet for arbeidskraft økt med 81 prosent siden i fjor.
Mangelen på arbeidskraft øker i Norge. I bygg- og anleggsnæringen har behovet for arbeidskraft økt med 81 prosent siden i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
9. mai 2019 - 09:36

 Norske bedrifter mangler nesten 60.000 personer i arbeidskraft. Det er en økning på 15.000 på ett år, viser NAVs bedriftsundersøkelse.

Det er størst mangel bygg- og anleggsbransjen, hvor det mangler 14.300 personer. Det er 6400 flere enn i fjor, en oppgang på 81 prosent fra 2018.

Her er det spesielt stor mangel på snekkere, tømrere, elektrikere og rørleggere.

Innen ingeniør- og IKT-fag mangler det 6500 arbeidere.

Tømrere er blant de mest etterspurte yrkesgruppene. Her er Stig Skotheim i Fræna Byggeservice i arbeid med en av de 13.169 boligene som er påbegynt i Norge i år. <i>Foto:  Kjell Herskedal / NTB scanpix</i>
Tømrere er blant de mest etterspurte yrkesgruppene. Her er Stig Skotheim i Fræna Byggeservice i arbeid med en av de 13.169 boligene som er påbegynt i Norge i år. Foto:  Kjell Herskedal / NTB scanpix

Samlet forventer en av fire bedrifter å øke bemanningen det kommende året. 11 prosent venter en reduksjon, mens 64 prosent ikke forventer en endring.

Rekrutteringsproblemer

En av fem bedrifter har hatt rekrutteringsproblemer de siste tre månedene. Dette er en økning fra i fjor. Oslo og Vest-Viken har høyest andel bedrifter med rekrutteringsproblemer, mens den er lavest i Agder og Trøndelag.

Helse- og omsorgssektoren mangler folk til om lag 12.750 stillinger. Det er 950 flere enn ett år tilbake.

Sykepleiere er enkeltyrket, uavhengig av næring, det er størst mangel på i Norge. Nav anslår at det nå mangler 4500 sykepleiere og 1100 spesialsykepleiere.

Hele 36 prosent av virksomhetene innen helse- og sosialtjenester har ikke fått ansatt kompetansen de søkte etter de siste tre månedene.

Samtlige fylker venter sysselsettingsvekst i 2019, men det er geografiske forskjeller.

Bedriftene i Nordland og Vestfold og Telemark er mest optimistiske, mens bedriftene i Vestland og Innlandet relativt sett er mindre optimistiske.

Sveinung Fjose er partner i Menon og prosjektleder for evalueringen.
Les også

Menon Economics: - Vi har fått mer for pengene enn vi ellers ville fått

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.