BYGG

Mangel på trevirke

FORSVUNNET: En våt høst i fjor gjorde mange skogsbilveier ubrukelige og mange skogsentpreprenører har måttet kaste inn håndklæet.
FORSVUNNET: En våt høst i fjor gjorde mange skogsbilveier ubrukelige og mange skogsentpreprenører har måttet kaste inn håndklæet.
Joachim Seehusen
11. jan. 2010 - 11:37

Byggenæringen begynner nå å merke leveranseproblemer fra sagbruk og høvlerier.

– Ja, det stemmer nok, bekrefter Knut Einar Fjulsrud, administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Treindustrien. Han forklarer knappheten på trevirke med at det var svært fulle lagre da finanskrisen satte inn.

– Mange hadde nok for mye på lager. Men nå sliter mange av våre medlemmer med tilgangen på tømmer. Det skyldes at det var en ekstremt våt høst i fjor som gjorde det vanskelig å drive hogst. Mange av skogsbilveiene var det ikke forsvarlig å benytte. Når så fuktproblemene og høsten var over så satte den voldsomme kulda inn.

Fjulsrud sier det er mange år siden det ble avvirket så lite som i fjor. Han tør ikke si noe om lenge knappheten vil vare.

Kapasitet forsvunnet

– I 2009 hadde vi den laveste avvirkningen vi har hatt siden 1940-tallet, sier Gudmund Kvaal, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.

Han sier at de nå registrerer bedre prisen og at medlemmene igjen ønsker å levere.

– Men det er nå sterke begrensninger på skogentreprenørsiden. I nedgangstider forsvinner de alltid, og tradisjonell kommer de ikke tilbake. Det er ennå for tidlig å si hvordan det går denne gangen, sier Kvaal.

Situasjonen der skogeieren selv hogger sitt tømmer hører fortiden til.

– Mer enn 90 prosent av alt tømmer er hogget og transportert av skogentreprenører. En gjennomsnittlig skogeier avvirker 5 – 600 m 3 dårlig, men en moderne skogsmaskin må ha 50 – 60 000 m 3 årlig. Det fører til at stadig flere avvirker sjeldnere men mer om gangen. Antall leverandører lå tidligere på rundt 35 000, men i 2008 var det ikke mer enn 14 000 som leverte tømmer, sier Kvaal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.