NETTARKIV

Mange tilbys falske universitetsgrader

SUSPEKT:Det har vært enorm vekst i falske læresteder på Internett de siste årene.
SUSPEKT:Det har vært enorm vekst i falske læresteder på Internett de siste årene.Bilde: Pressekontoret

Vær på vakt når:

studiet har lave eller ingen inntakskrav

det reklameres med hvor kjapt og lett en søker kan ta eksamen

det ikke er noen krav til pensumbøker

man blir garantert gode karakterer

Antall falske læresteder som tilbyr universitetsgrader via Internett er firedoblet over fire år, viser en ny undersøkelse fra det svenske Högskoleverket. Daglig leder i medlemsorganisasjonen HR Norge, Even Bolstad, fraråder folk å benytte seg av disse tilbudene. Han oppfordrer også alle arbeidsgivere til å ta seg tid til å sjekke referanser i ansettelsesprosesser. – Arbeidssøkere må få klar beskjed om at slikt juks ikke aksepteres i arbeidslivet, sier Bolstad.

Norske arbeidsgivere naive

– Mange arbeidsgivere har dårlige rutiner på å sjekke referanser. De tar ikke høyde for at papirene som blir forelagt kan være falske. Slik sett er norske arbeidsgivere naive, sier Bolstad.

Bruker Internett

Den svenske undersøkelsen viser at de falske studiestedene hovedsakelig markedsfører seg på Internett, enten ved reklame på nettsteder eller ved massutsendelser av e-post, såkalt spam. Lærestedene har ofte lave eller ingen inntakskrav og mange garanterer gode karakterer.

Kan straffes

I ølge Ståle Eskeland, professor i strafferett ved Universitetet i Oslo, er det straffbart å bruke falske universitetsgrader om vedkommende ønsker å oppnå en fordel ved dokumentet.

Det er hovedsakelig utenlandske aktører som kommer med disse tilbudene. Ifølge Heidi Arnesen Austlid, prosjektleder i IKT-Norge, finnes det antagelig ikke falske læresteder i Norge.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.