ENERGI

Mange norske miljøsyndere

28. juni 2001 - 06:04

Syv av de kontrollerte virksomhetene er anmeldt til politiet for miljøkriminalitet.

– SFT prioriterte regelverket for kjemikalier ved kontrollene i fjor. De nedslående resultatene viser at det fortsatt er for lav kompetanse og for liten kjennskap til regelverket i mange virksomheter. Fjorårets resultater er ikke gode nok, sier direktør Joakim Lystad i SFTs Beredskaps- og kontrollavdeling i en pressemelding.

En stor del av avvikene er knyttet til deklarering og melding av produkter til Produktregisteret og manglende miljøopplysninger i HMS-datablader.

Avvik i internkontrollen

Mange av avvikene SFTs kontrollører finner, knytter seg til bedriftens internkontroll. Tilsynsmyndighetene mener dette er selve drivverket for å sikre at miljøpåvirkningen holdes på et minimum, og for å fremme en kontinuerlig forbedring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet.

Internkontrollen skal blant annet sikre at alle kjemikalier og produkter blir risikovurdert med hensyn på helse- og miljøfare før de introduseres for brukerne. Industrien er også pliktig til å vurdere om de kan gå over til bruk av mindre skadelige kjemikalier. Alt for mange virksomheter gjør en for dårlig jobb på dette området.

Forbedringspotensial

De store industribedriftene ser også ut til å ta noe mer lettvint på internkontrollen sammenlignet med den innsatsen de gjorde tidligere år. SFT mener virksomhetenes vedlikehold og oppdatering har forbedringspotensial.

– 30-40 prosent av de mindre virksomhetene som er kontrollert, har faktisk ikke etablert internkontroll i det hele tatt, selv om krav om dette kom første gang i 1992, sier Lystad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.