DATATELE

Mange gjør som Valen med overvåkningsvideo

IKKE GODT NOK: Tyven blir sett hjemme hos deg. Bildene sendes direkte til alarmsentralen, men problemet er at de ikke ser hvem det er som har begått innbrudd. Som bevis i en rettssak er bildene ubrukelige. Sikkerhetseksperter som Teknisk Ukeblad har snakket med har mere tro på live video (helst via IP), da det er lettere å kunne ta ut bilder som bevismateriale. IP-kameraene er dessuten lettere å sette opp deteksjoner for beveglse eller andre ting i bildet.
IKKE GODT NOK: Tyven blir sett hjemme hos deg. Bildene sendes direkte til alarmsentralen, men problemet er at de ikke ser hvem det er som har begått innbrudd. Som bevis i en rettssak er bildene ubrukelige. Sikkerhetseksperter som Teknisk Ukeblad har snakket med har mere tro på live video (helst via IP), da det er lettere å kunne ta ut bilder som bevismateriale. IP-kameraene er dessuten lettere å sette opp deteksjoner for beveglse eller andre ting i bildet.Bilde: Securitas Direct
Trond Heggelund
30. mai 2007 - 07:00

”Kameraovervåking av boliger er nytt i Norge,” hevdet Securitas Direct i en pressemelding 10. mai.

Flere kilder i sikkerhetsbransjen som Teknisk Ukeblad har snakket med, hevder at dette ikke er noe nytt fenomen i Norge.

Det som derimot er nytt er at disse private videoovervåkningsanleggene sender alarm til et vaktselskap dersom det blir innbrudd og eieren av boligen ikke er hjemme – eller at han er i en annen sone av huset.

Overvåkning der fiffen er

En av de som hevder dette – og som vil stå fram med fult navn – er daglig leder Tom Sjølie i Warden. Hans firma har eksempelvis siden 2005 installert videoovervåkningsanlegg hos flere norske kjendiser, finansfolk og samfunnstopper.

- På grunn av diskresjons- og sikkerhetshensyn vil jeg ikke fortelle hvem dette er, men jeg kan si så mye at vi har de fleste av våre privatkunder befinner seg på Bygdø, Snarøya, Oslo Vest, Bærum, Nordstrand, Holmenkollen og slike steder i Oslo.

Med andre ord – der det er mye penger og verdier. Jeg forstår godt at folk vil sikre seg og sine ting. Videovervåkning gjør det lettere å detektere innbruddstyver, samt at det er lettere å skaffe til veie gode bildebevis dersom dette skjer, sier Sjølie.

Valen på TV hjemme

Pressemeldingen til Securitas kom bare et par dager etter at skuespilleren og komikeren Kristian Valen hadde gått amok med skytevåpen etter videoovervåkning av leiligheten hans på Frogner i Oslo.

Ifølge VG har Valen foran sengen en TV og et intrikat alarmsystem med monitor som viser flere av rommene i leiligheten. Det var en deteksjon på dette anlegget som gjorde at Valen i panikk valgte å gripe våpen og blant annet skjøt i stykker dusjen. Politiet vil ikke kommentere om de har tatt beslag i videoopptakene og andre bildebevis fra Valens leilighet.

Et tradisjonelt vidoovervåkningslegg for en butikk koster rundt 30 000 og 40 000 kroner. Teknisk Ukeblad er kjent med at sikkerhetsselskaper i noen spesielle tilfeller har montert videoovervåkningsanlegg hos privatpersoner for 500 000 kroner.

Frykter kidnapping

- Husk at mange kjendiser vil ikke bare beskytte sine ting, men også seg selv og sine imot kidnapping og muligens påfølgende utpresining. Dette blir stadig mer vanlig i Italia, Øst-Europa og Tyskland. Vi har allerede sett lignende forsøk i Norge, men at dette inntil nå har vært amatørmessig utført. Jeg er ikke i tvil om at de mafialignende grupperingene som herjer med dette i Europa, også vil operere i Norge om noen få år, sier sikkerhetseksperten Sjølie.

Teknisk Ukeblad har flere uavhengige kilder i sikkerhetsbransjen og politiet som hevder at også norske kjendiser har laget sikre rom med blyplate i veggene som de kan rømme til dersom uvedkommende tar seg inn i leiligheten eller huset. Fra det sikre rommet kan de alarmere vaktselskaper og politi, samt oppholde seg til hjelp kommer.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.