KRAFT

– Mange cowboyer som bryter konsesjonen

NVE mistenker dokumentfalsk på turbineffekt i småkraftbransjen.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. apr. 2012 - 09:55
Vis mer

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har avslørt «betydelige og systematiske avvik» mellom det småkraftverkene har tillatelse til å produsere og det de ifølge tall fra Statnett faktisk produserer.

Mange uregelmessigheter

Direktoratet har avdekket tegn til uregel­messigheter ved 70 av 141 undersøkte småkraftverk.

Det er kraftverk som kommer under den såkalte overgangsordningen til det norsk-svenske elsertifikatmarkedet NVE har undersøkt.

Dermed er det snakk om kraftverk som er under 1 MW satt i drift etter 2004 og kraftverk over 1 MW satt i drift etter 7. september 2009.

LEDER: Småkraft-jukset må stoppes

Miljøkriminalitet

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud vil ikke gå i detaljer om hvor alvorlige de enkelte regelbruddene er før direktoratet har gått grundig gjennom hver enkelt sak.

– Men hvis det er bygget kraftverk som systematisk avviker fra minstevannføring, er det i nærheten av miljøkriminalitet, og da vil vi koble inn Økokrim, sier han.

Les også: NVE varsler flere småkraft-avslag

Lover kortere behandlingstid for småkraftverk 

1200003116.png

Politianmeldelse

Ett av problemene har vært at enkelte leverandører har levert for store turbiner som slipper gjennom for mye vann, for å forsikre seg om at utbyggerne ikke skal komme tilbake og klage over at turbinene er for små.

– Jeg håper vi ikke finner at merke­ytelsen på maskinen avviker fra den faktiske effekten i maskinen. Det vil i tilfelle være dokumentfalsk, og vi vil anmelde det til politiet, sier Sanderud.

Håper på bedring

NVE-sjefen sier direktoratet ennå ikke har anmeldt noen i saken. NVE har også selv mulighet til å gi bøter, i tillegg til at de kan kreve retting av anlegget og nekte eierne elsertifikater.

På spørsmål om det er bøndene som bygger ut på egen hånd eller om det er de mer profesjonelle utbyggerselskapene som er verst, svarer Sanderud at man nok vil finne representanter for begge gruppene.

– Her var det for mye store avvik. Jeg håper ikke det vil være tilfelle med de nye anleggene, sier Sanderud.

NVE-sjefen understreker at av de 70 kraftverkene vil det helt sikkert være noen som viser seg å være i overensstemmelse med konsesjonen selv om ikke NVE oppfattet dette ved den første gjennomgangen.

Les også: – Kun fem nordmenn kan designe en vannkraftgenerator

BKK vil ha mer kraft fra peltonturbinene

Cowboy-bransje

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er glad for at NVE går småkraftbransjen etter i sømmene.

– Tallenes tale er tydelig. Her er det mange cowboyer som bryter konsesjonen, sier han.

Naturvernlederen mener de som tar for mye vann, bør straffet økonomisk.

– Men like viktig er det at slike anlegg blir plombert. Man kan ikke ha et system hvor man får tilgivelse og ny tillatelse i ettertid som er tilpasset ulovligheten. I de verste tilfellene bør det vurderes å inndra konsesjonen og eventuelt overdra den til andre som er mer skikket, sier Haltbrekken.

Direktoratet for naturforvaltning: Vil ha større vannkraftverk

Uakseptabelt

Småkraftforeningas daglige leder Henrik Glette understreker at NVE ennå ikke har slått fast hvor stor andel av avvikene som faktisk er brudd på regelverket.

– Men vi er helt klare på at regelbrudd er uakseptabelt. Det er konsensus i bransjen om at slik kan vi ikke ha det. Er det snakk om en ukultur, må vi komme til bunns i det. Men reaksjonene fra medlemmene tyder ikke på at det er noen utbredt ukultur, sier Glette.

Vil rydde opp

Han er opptatt av å ikke skjære alle avvikene over én kam.

– Her har vi hele spekteret av ting, fra avvik på teknisk utstyr, ting som hadde blitt godkjent hvis man hadde søkt om det, til de som bevisst tilrøver seg mer vann enn de har lov til. Det er viktig å ikke røre alt sammen i samme suppe, sier Glette.

– Er dere en cowboybransje?

– Nei, det er vi ikke. Men det har nok i perioder vært ulik grad av seriøsitet blant enkelte av aktørene. Vi lider av at noen oppfatter oss som en cowboybransje. Derfor skal vi rydde opp, sier Glette.

Les også: Flere vil ha fart på vernede Vefsna

Her dyrkes vårt nye drivstoff 

– Sommel hemmer kraftutbyggingen

Slik kan AS Norge tjene mer på energi

Myndighetene innkasserer millioner på småkraftgebyr

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.