SAMFUNN

Mange år før saltkraft

15. des. 2000 - 10:52

Saltkraft kommer ikke til å bli aktuelt som en betydelig energikilde før om mange tiår. Det hevder Statkraft, som sitter med ledelsen av utviklingsprosjektet for den spennende teknologien.

– Vi vil ikke hausse opp dette. Først skal vi forsøke å få støtte til å etablere et småskala pilotprosjekt innen fem år for å teste ut membranteknikkene, sier prosjektleder Jan Fredrik Nicolaysen hos Statkraft.

Han ønsker heller ikke å fortelle hvor mye det vil koste å utvikle teknologien, eller hvor stort budsjett prosjektet har.

– I denne fasen må vi trå forsiktig. Det kan skade prosjektet å gå for tidlig ut med tall, hevder han. Men han kan røpe at de har søkt om midler fra EUs 4. rammeprogram for fornybare energikilder. Med i prosjektet er dessuten membranutviklere fra Portugal, Tyskland og Finland, i tillegg til en underleverandør fra Danmark. Sintef leder forskningsarbeidet, og prosjektet er i kontakt med fem store membranprodusenter.

Saltkraft er en miljøvennlig enerikilde som bare i Norge har et teoretisk potensial på nærmere 100 TWh årlig. Men det er antakelig neppe mer enn rundt 25 TWh årlig som kan bli kommersielt tilgjengelig – om noen tiår. I Europa kan det totale utnyttbare potensialet være opptil 1000 TWh årlig. Om ikke pengene hadde spilt noen rolle, kunne et kraftverk bli bygd allerede i dag. Da ville kilowattimeprisen neppe kommet under krona.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.