Maneter stoppet kjernekraftverk

Maneter stoppet kjernekraftverk
MANETENE KOMMER: Et teppe av maneter tvang EDF Energy til å stenge ned to reaktorer ved kjernekraftverket Torness utenfor Skotland. Bilde: Colorbox

«Naturkatastrofer» kommer i ulike størrelser. I forrige uke tvang maneter i hopetall EDF Energy til å stenge to reaktorer ved kjernekraftverket Torness utenfor kysten av Skottland.

Én reaktor er fortsatt stengt, i påvente av at manetmengden skal forflytte seg.

Manet-teppe

En fisker opplyser overfor BBC at et teppe av maneter dekket havet utenfor kjernekraftverket i forrige uke.

Tre reketrålere som normalt arbeider i området, er satt til å rydde opp, og for kort tid siden kunne EDF Energy restarte den ene av de to reaktorene.

Filter

Kjernekraftverket benytter sjøvann til å kjøle ned reaktorene, og kraftverket har installert filtre som skal beskytte kjøleanlegget mot tang, fisk og andre sjødyr.MANET-TRØBBEL: En reaktor er fortsatt stengt ved kjernekraftverket Torness. Kraftverket er fra 1989.
MANET-TRØBBEL: En reaktor er fortsatt stengt ved kjernekraftverket Torness. Kraftverket er fra 1989. Sir Robert McAlpine
Kjernekraftverkets reaktorer stenges ned automatisk, dersom filtrene tettes igjen.

Operatøren valgte imidlertid å stenge de to reaktorene manuelt, fordi manetmengden kan redusere vanntilførselen, melder BBC.

Ikke strålefare

– Det er ingen strålefare forbundet med denne hendelse, og den påvirker heller ikke miljøet, sa en talsmann for EDF Energy til The Guardian i slutten av forrige uke.

Energietterspørselen er liten i Skottland i sommermånedene, og reaktorbortfallet skal ikke ha påvirket nettsituasjonen i stor grad, melder BBC.

Ingen forklaring

Det er ingen som har gitt noen forklaring på hvorfor manetene samlet seg i hopetall i akkurat dette området.

Det skal imidlertid ikke være et ukjent fenomen at maneter tetter igjen filtre til kjernekraftverk plassert ved havet.