KLIMA

Manetene tar over

Middelhavet oversvømmes av brennmaneter av typen Pelagia Noctiluca.
Middelhavet oversvømmes av brennmaneter av typen Pelagia Noctiluca. Bilde: Oceana
Stein Jarle Olsen
13. juli 2007 - 11:31

Deilige svømmeturer i europeernes fremste feriehav, Middelhavet, kan snart være en saga blott.

Flere maneter

Dykkere fra havbeskyttelsesorganisasjonen Oceana har nemlig observert en oppblomstring i manetkonsentrasjonene i Middelhavet.

Forskerne holdt på med økologiske undersøkelser i Cabrera Marine Park, like i nærheten av Mallorca, da de kom over de enorme svermene med brennmaneter av typen Pelagia noctiluca.

Stinger

Disse manetene, på engelsk ofte kalt Mauve Stinger, kan bli opptil 10 centimeter brede og har åtte inntil 1 meter lange tentakler.

De kalles også nattlysmaneter, ettersom de nærmest lyser i mørket om kvelden. Berøring kan gi brennmerker\smerter og i alvorlige tilfeller oppkast, lammelser, muskelsmerter, pustevansker og utslett.

Terrorisert

Dykkerforskerne har også dokumentert store svermer med brennmaneter andre steder i Middelhavet de siste ukene, som for eksempel ved de Aeoliske øyer nord for Sicilia.

– Ikke lokalt problem

Manetene oppholder seg normalt sett ute på det åpne hav, men sent på sommeren, når det regner mindre og vannet der blir saltere, beveger de seg nærmere land.

– Dette er ikke et lokalt problem. Manetene har ikke lenger så mange fiender, grunnet økningen i vanntemperatur som skyldes den globale oppvarmingen, overutnyttelsen av fiskeressurser og frivillig og ufrivillig fangst av manet-etere, sier biolog Xavier Pastor ved Oceana.

Giftigere vann

Han peker også på flere andre faktorer som gjør forholdene ideelle for manet-oppblomstring.

– Det har også vært en nedgang i antall småfisk som slåss med manetene om maten, i tillegg til at jordbruk og avrenning fra byer gjør at vannet blir noe mer skittent og giftig enn tidligere. Bare ved å se på alle disse faktorene samtidig kan vi bidra til å få manetene tilbake til de konsentrasjonene vi kan ha kontroll over, sier Pastor.

– Formert seg hele året

Det spanske miljøverndepartementet vil fremover sette i gang en kampanje for å fremme bevisstheten rundt manetproblemet, og Oceana har sagt at de gjerne vil delta i denne kampanjen og komme med manetadvarsler til populære turistmål.

– Normalt sett dør manetene i løpet av vinteren, men i 2006 så vi dem så sent som i november. De kan ha formert seg hele året, sier marinforsker Ricardo Aguilar til Newscientist.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.