NYHETSBREV

Måling en forutsetning for riktig eierskapsfordeling

Norsk Forening for Olje og Gass Måling arrangerte i sommer en workshop knyttet til temaet

Rolf Skatvedt er styremedlem i NFOGM
Rolf Skatvedt er styremedlem i NFOGM Bilde: Ukjent
Rolf Skatvedt
23. jan. 2015 - 07:00

Men riktig eierskapsfordeling eller allokering krever også gjennomtenkte løsninger hva gjelder riktig prinsipiell håndtering av fordeling, verdijustering og rapportering internt som eksternt. En kjede av den type elementer kalles «hydrocarbon accounting» eller «hydrocarbon management» på engelsk, og her som i andre sammenhenger blir ikke det endelige resultatet bedre enn det svakeste leddet i kjeden.

Første workshop

Med bakgrunn i dette arrangerte derfor Norsk Forening for Olje og Gass Måling (NFOGM) 5. juni i år for første gang en egen workshop knyttet til temaet. Arrangementet må sies ha vært en stor suksess, ref at interessen for dette prøve prosjektet var større enn antall seter som kunne tilbys, hvilket selvfølgelig skal rettes når denne type arrangement eventuelt skal gjentas. Presentasjonene fra årets arrangement er lagt ut på NFOGM sin hjemmeside (www.nfogm.no) under fanen «documents».

En stor takk til arrangementskomiteen som sto for arrangementet, men også en stor takk til fortrinnsvis Steinar Vervik og George McInally i Oljedirektoratet som gjennom sitt arbeid de siste månedene har «løftet» foreningens hjemmesider til nye høyder. Jeg vil få foreslå at alle som har interesse for måling inklusivt eierskapsallokering gjør seg kjent med hjemsiden vår, ref at det eksempelvis i nyhetsmagasin nr. 2 dette året ble lagt ut hele 8 høyst relevante artikler knyttet til faget. Eksempelvis har Phillip Chan i GDF SUEZ E & P Norge AS skrevet en meget god artikkel om usikkerhetsanalyser og nåverdiberegninger i konseptutredningsfasen hva gjelder å bygge ut petroleumlisenser. Subsea løsninger som knyttes tilbake til eksisterende vertsplattformer kan gjennom bruk av flerfasemålere og by-difference eller prorata allokering gi store besparelser i investeringskostnader i form av mindre utstyr.

Fragmentert eierskapsstruktur

Dette fører til at dagens vertsplattformer får flere og flere tilknytninger og at eierskapsstrukturen er fragmentert. Måle- og allokeringskonsepter blir mer og mer komplisert med antall tilknytninger og endringer på et felt kan ha synergieffekter på alle andre felt. Det er derfor enda viktigere å være klar over påvirkninger av nye tilknytninger til nåværende og fremtidig måle-/allokeringsfilosofi på en plattform. Artikkelen til Phillip viser ved hjelp av praktiske eksempler hvordan usikkerhet og nåverdiberegninger i konseptfasen kan bidra til en detaljert vurdering av forskjellige måle- og allokeringskonsepter. Tallene i artikkelen er fiktive men gir allikevel et godt bilde av situasjonen.

Nyhetsmagasin nr. 3 er for øvrig planlagt lagt ut i slutten av oktober og om jeg ikke kan garantere like mange artikler som i utgave 2 kan jeg i alle fall garantere at det også denne gang vil bli lagt ut gode faglige artikler, så følg med på våre hjemmesider, og en riktig god høst til alle dere som følger dette bladet.

Les også: Vil bli verdensmestre på fiskefôr

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.