Fra det norske hovedkontoret på Ryen i Oslo er Schneider Electric i ferd med å sette en helt ny strategi ut i livet. Selskapet har i Norge fokusert mest på løsninger for bygg og er nok også mest kjent som leverandør til byggenæringen. Industrisatsingen har kommet noe i skyggen. Men Elyette Roux, direktør for strategi og forretningsutvikling sier at mer enn halvparten av omsetningen går til industri og den satsingen skal styrkes.
Ambisjonene er å doble omsetningen innen 2018. I 2014 omsatte selskapet for halvannen milliard, det betyr at selskapet ønsker å nå tre milliarder kroner i Norge.
Rydder i merkenavn
– Inntil for fem år siden hadde vi 150 forskjellige merkenavn. Nå har vi ryddet, og det er kun ni eller ti merkenavn igjen, og de er unntakene. Citect og Wonderware er også deler av Schneider.
Said Amiri er salgsdirektør for industriautomatisering hos Schneider. Han sier han forstår at selskapet for mange er mest forbundet med bygg.
Schneider Electric
- Omsatte globalt for 26.6 milliarder Euro i 2015. Siste tilgjengelige tall for Norge er fra 2014, da omsatte Schneider Electric for drøyt 1.5 milliarder kroner.
- 160 000 ansatte i mer enn 100 land, 459 i Norge (2014)
- På selskapets nettsider går det frem at byggautomatisering og lavspente produkter står for 45 prosent av omsetningen. De største konkurrentene er ABB, Eaton, Legrand og Siemens.
- Innen infrastruktur er hovedproduktene innen mellomspenning og nettautomatisering. Dette utgjør 20 prosent av omsetningen. De viktigste konkurrentene er ABB og Siemens.
- Industriell automatisering står for 21 prosent av omsetningen, selskapet leverer både prosessautomatisering automatisering innen stykkgodsproduksjon. De viktigste konkurrentene er ABB, Emerson, Rockwell og Siemens.
- Det siste området er IT som står for 14 prosent av omsetningen. Schneider trekker frem kraft og kjøling som viktige områder. Konkurrentene er Eaton og Emerson.
Kilder: Pro purehelp og Schneider Electric
– Det er litt som at mange tenker vaskemaskiner når Siemens blir nevnt. På verdensbasis er vi faktisk nummer to innen industriell automatisering, bak Siemens. I Norge ligger vi som fire eller fem. Men innen industriell IT er vi markedsleder, sier Amiri.
Nå skal fokuset vris mot olje og gass, transportsektoren, næringsmiddelindustrien inklusive akvakultur. Det er lagt en treårs plan der salgsarbeidet blir lagt om.
Les: Elyette Roux leder industrisatsingen til Schneider
Utvalgte partnere
– Vi skal benytte en kombinasjon av tradisjonelt salg, og tettere samarbeid med utvalgte store kunder. Blant dem er Statoil, Marine Harvest, Jernbaneverket, Helsebygg og Nordic Choice. Så skal vi samarbeide tettere med systemintegratorer og gi dem støtte for våre løsninger, sier Roux.
Hun vil ikke ut med detaljerte planer for hvor veksten skal komme, men legger til at det er åpenbart at noen områder vil ha langt sterkere vekst enn andre.
– En så stor øking i omsetningen vil vel kreve økt bemanning om dere lykkes?
– Nei, vi planlegger ikke økt bemanning. Vi gjør interne endringer, noen får nye roller. Vi skal ha flere på systemarkitektur og akvakultur, blant annet. Men dette skal vi håndtere med de ansatte vi har. Men, presierer Roux, vi skal ikke kutte bemanningen.
Les: 2015 var et rekordår for Schneider Electric.
Vil bli best
Ledelsen i Schneider Electric Norge har satt seg et svært ambisiøst mål i kampen om å vokse. Selskapet ønsker å bli norges beste arbeidsplass.
– Ja, det er ambisiøst. Men vi må ha ambisiøse mål. Det skal vi klare gjennom medvirkning, de ansatte skal merke at de deltar i en prosess der de blir lagt merke til. Velvære er viktig og jobbutvikling. Vi startet denne prosessen med en omfattende intervjurunde med samtlige ansatte.
Prosessen er ikke unik for Norge. Globalt er den en del av konsernets 2020-vision som fører til at det endringer i alle Schneiderseslskaper verden rundt. Men omfanget og hastigheten varierer fra land til land.
– Her i Norge startet det med ansettelsen av Dagfinn Ringås som adminstrerende direktør i desember i fjor, avslutter Roux.