INDUSTRI

Måler tilstanden i vannledningsnettet

Teknologi fra Breivoll Inspection Technologies skal gi mindre korrosjon i rør.

Knut StrømKnut Strøm
1. nov. 2007 - 13:48
Vis mer

Det hevdes at halvparten av vannet forsvinner på strekningen fra vannverket og ut til forbrukeren. Å ha oversikt over hvor det må settes inn tiltak for å hindre vannlekkasjer er både utfordrende og kostnadskrevende.

Løsningen til Breivoll Inspection Technologies gjør det mulig å gi en fullstendig vurdering av tilstanden i vannledningsnettet, uten å grave opp eller avdekke rørene. På den måten kan vedlikeholdsarbeid planlegges og utføres effektivt og målrettet.

– Tilstandsvurderingen foretas av oss med vårt inspeksjonssystem. Det består av en såkalt pipeskanner med tilhørende datasystemer og system for mekanisk håndtering, sier teknisk leder Hans Eilif Larsen hos Breivoll Inspection Technologies.

Patentert

Målemetoden er basert på hydroakustiske målinger. Metoden er utviklet og patentert av Det Norske Veritas (DNV) og kalles ART (Acoustic Resonance Technology). Den gjør det mulig å måle gjenværende solide tykkelse av rørveggen i punkter med diameter på 2,5 cm rundt hele røret. Målepunktene settes sammen til et sammenhengende bilde av hele rørveggen.

– Det har vært flere store utfordringer i utviklingsløpet som har pågått fra 2001. En prototyp ble testet i 2004 og en kommersiell versjon av rørskanneren (PS2) ble satt i drift i juni i år, forklarer Larsen.

Breivoll Inspection Technologies har i stor grad benyttet underleverandører for å utvikle de forskjellige delløsningene, mens selskapet selv har arbeidet spesielt med spesifikasjoner, integrasjon, testing og operasjonalisering.

– Elektronikkløsningen er utviklet av DataRespons, løsningen for prosessering av dataene er utviklet av Jupiter System Partner og DNV, mens mekanisk løsning er utviklet av Beck Engineering, sier Larsen.

Pilotkunde

– Første pilotkunde er Oslo kommune, som også har vært en viktig bidragsyter i hele utviklingsprosjektet. Flere andre kommuner i Norge og Sverige forespør nå målinger i sine vannledningsnett. Det har også kommet forespørsler om målinger fra øvrige deler av verden, blant annet fra India, opplyser Larsen.

– Det fine med systemet er at metoden klarer å skille på innvendig og utvendig korrosjon på vannrør. Ut fra dette kan vi velge riktig metode for renoveringen. Det er samfunnsøkonomisk viktig, altså at du bruker pengene dine riktig, sier spesialingeniør på seksjon for vanntransport, Iver Bakkeli i Vann- og avløpsetaten i Oslo.

Han tror det fortsatt kan være en del å hente på en videreutvikling av utstyret for å gjøre målingene enklere.

– En del tiltak må gjøres før du kan foreta målingene, sier Bakkeli. – Men det er ingen tvil om at utstyret kan hjelpe til med å forlenge levetiden til vannledningsnettet ved å velge riktig renoveringsmetode

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.