NYHETSBREV

Måler med akustiske overflatebølger

Bürkert har utviklet et helt nytt målesystem, som et alternativ til Coriolis-måleren, for å måle hvor mye væske som strømmer gjennom et rør.

Volker Erbe, product manager hos Bürket, viser frem den nye produktet FloWave som måler med Surface accoustic waves, SAW.
Volker Erbe, product manager hos Bürket, viser frem den nye produktet FloWave som måler med Surface accoustic waves, SAW. Bilde: Joachim Seehusen
20. aug. 2014 - 07:00
Vis mer

Ved hjelp av akustiske overflatebølger, eller SAW (surface accoustic waves) har ingeniørene hos Bürkert, i samarbeid med universitetet i Coburg, utviklet en helt ny metode til å måle hvor mye væske som strømmer gjennom et rør.

Les om: Akustisk lekkasjesøker

Konkurrent til Coriolis

Det nye produktet, kalt FLOWave, er først og fremst tenkt som en konkurrent til Coriolis-målere, som Bürkert ikke har i sin portefølje. De nye målerne skal også være betydelig mindre og lettere enn Coriolis.

Systemet er bygget opp med minst fire IDT'er, interdigitale transdusere som endrer mikrobølger til akustiske overflatebølger.

Den nye flow-måleren er basert på at bølgene sprer seg på samme måte som seismiske bølger, langs overflaten av et hardt stoff, for flow-meteret er det metalloverflaten av røret. Hvordan det hele virker er beskrevet i faktaboksen til høyre i artikkelen.

Les om: Kong Coriolis - allsidig og aktuell

Flow-rate og temperatur

Den innvendige overflaten på testrøret kan gjøres identisk med overflaten i hele rørsystemet. Dermed skal forholdene for strømming, renhold og hygiene bli helt identiske. Fordelene med dette systemet er at ingenting av installasjonene er på innsiden av røret og kommer ikke i kontakt med væsken.

Systemet kan også brukes til å fastslå om det er gassbobler i væsken, eller forurensing i form partikler.

– Først vil vi tilby måling av flow-rate og temperatur, senere vil vi også kunne tilby måling av tetthet, sier Volker Erbe, ansvarlig for utviklingen av de nye produktene.

Han forteller at mens dagens systemer, Coriolis eller elektromagnetiske målere sliter med nøyaktigheten når det er lav ledningsevne i væsken er det ikke noe problem for Bürkerts nye FLOWave.

Erbe sier at den nye måleren i dag ikke er tenkt som et alternativ til ultrasoniske målere, som brukes der det er større trykk og større diameter, for eksempel innen olje/gass.

Les om: Gassmåler har nøyaktighet på 0,1 prosent

Prinsippskisse av SAW, surface accoustic wave, måleren til Bürkert.
Prinsippskisse av SAW, surface accoustic wave, måleren til Bürkert.

Kan utvikle oljemåler

– Vi ser meierier, bryggerier og øvrig næringsmiddelindustri som aktuelle brukere. Vi planlegger nå en pilotinstallasjon i et bryggeri. Vi har en liste over interessenter som er altfor lang. Den første installasjonen i et meieri er allerede gjort.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Hvis etterspørselen kommer åpner Erbe for at selskapet også kan utvikle en versjon som er egnet til å måle olje og gass.

– Det er fullt mulig, men det avhenger av behov og interesse. I dag produserer vi for 100 mm rør, vi kan øke det til 400 mm. Hvis etterspørselen er der kan vi øke diameteren ytterligere.

Les om: Tine vant automatiseringspris

Betydelig rimeligere

Hverken Erbe eller Bürkerts konsernsjef ønsker å snakke om pris, men sier etter hvert at når transport og installasjonskostnader er tatt med skal det bli "betydelig rimeligere" enn en Coriolis-måler.

– Den blir billigere i innkjøp, men prisen er ikke bestemt ennå. Vel så viktig er det at FLOWave er langt mindre og lettere enn Coriolis, sier Erbe.

Bürkert har valgt syv land der den nye måleren skal bli tilgjengelig først. Norge er ikke blant disse.

– Vi starter med syv på grunn av kapasitet til opplæring. Flere land kommer etter hvert. Hvis en norsk kunde er interessert er det ikke noe problem å hente ekspertise fra Tyskland eller UK, sier Erbe.

Les også: Nekter å konkurrere om pris

Teknologihull

Det bekrefter Rune Herring, daglig leder i Bürkert Norge.

– Vi vil først gå til kunder som føler at det er et teknologihull mellom våre elektromagnetiske målere og Coriolis-målere, sier Herring.

Han ser vannverk, avløpsverk og ellers industri generelt som mulige kunder for det nye systemet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.