NATURVITENSKAP

Malaysia får norsk tsunami-varsel

TSUNAMI: Pulau Betong ble rammet hardt av tsunamien julen 2004.
TSUNAMI: Pulau Betong ble rammet hardt av tsunamien julen 2004.

Varslingssystemet skal oppdage og varsle dersom det oppstår en tsunami.

Systemet består av tre bøyer og en rekke automatiske bølgestasjoner.

En sensor vil ligge i sjøen 200 kilometer fra kysten. Den vil registrere trykkendringer i vannet.

Sjø til satellitt

Dataene vil sendes til en overflatebøye, og når en tsunami oppdages vil en alarm gå av. Alarmsignalet sendes via satellitt til operasjonssenteret på land, som kan varsle fra til befolkningen.

I tillegg til disse bøyene vil malaysiske myndigheter installere flere automatiske bølgestasjoner langs kysten for å komplettere bølgedetektorene i sjøen.

Hindrer skade

- En tidlig varsling vil bidra til å redusere eller minimere skadene en framtidig tsunami kan påføre kysten, sier pressetalskvinne Judith Patten i Fugro Global Environmental and Ocean Services (Geos).

Astronautic Technology er leverandør av systemet, men har samarbeidet tett med det trondheimsbaserte Fugro Oceanor. Fugro Oceanor er en del av Fugro Geos.

Potensial

Kontrakten som er inngått er verd 10 millioner kroner. Men markedspotensialet i den aktuelle regionen kan være 100 millioner kroner når flere land tar i bruk høyteknologi for å varsle fra om naturkatastrofene.

Malaysia er blant de aller første i regionen som benytter Fugros teknologi, men selskapet håper nabolandene etter hvert følger opp.

På grunn av sin kompetanse innen varsling av uvær og katastrofer, ble Fugro Oceanor kort tid etter tsunami-katastrofen annen juledag i fjor kontaktet av nasjonale myndigheter sør i Asia. Kontrakten med Malaysia er et konkret resultat av denne tidlige kontakten.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.