KRAFT

Mal vindturbinene lilla

LILLA TURBINER: Kanskje bør vindturbiner males lilla. Hvite turbiner lokker nemlig til seg insekter og dermed også flaggermus og fugl, viser en britisk studie. Men tiltaket ville neppe hjelpe på ørnedøden i vindparken på Smøla. Ørna spiser først og fremst fisk og småfugl.
LILLA TURBINER: Kanskje bør vindturbiner males lilla. Hvite turbiner lokker nemlig til seg insekter og dermed også flaggermus og fugl, viser en britisk studie. Men tiltaket ville neppe hjelpe på ørnedøden i vindparken på Smøla. Ørna spiser først og fremst fisk og småfugl. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
18. okt. 2010 - 09:57

Hvite vindturbiner lokker til seg insekter på grunn av fargen.

Det er noe av bakgrunnen til at flaggermus og fugler lokkes til turbinen og blir knust mot rotorbladene.

Det viser en ny studie, ifølge BBC.

Mest om sommeren

En tidligere studie har vist at flaggermus oftest blir drept av turbiner om sommeren og om natten. Det er på samme tid som det er flest insekter tilgjengelig.

– Man har spekulert på at insekter av en eller annen grunn kan bli tiltrukket av turbiner, og at dette igjen kan tiltrekke seg arter som lever av insekter, som fugler og flaggermus, for å spise i nærheten, sier doktorgradsstudent Chloe Long ved det britiske universitetet Loughborough til BBC.

Hun og kollegene hennes har studert om insekter faktisk blir lokket til turbinene og publisert resultatene i European Journal of Wildlife Research.

Bør males lilla

Enkelte steder dør 20-40 flaggermus per turbin, men ofte er det mindre antall. Forskerne slår nå fast at 90 prosent av disse dødsfallene skjer i Nord-Europa mellom juli og oktober. Det samme er tilfelle i Nord-Amerika. Dødsfallene skjer først og fremst om natten når det er varmt og lite vind.

Forskerne har forsøkt å finne ut om insektene i mindre grad blir tiltrukket av turbinene hvis fargen endres. Den minst attraktive fargen var lilla.

– Hovedkonklusjonen fra dette arbeidet er at turbinfargen kan ha avgjørende effekt på om insekter lokkes til anlegget, både om dagen og om natten, sier Long.

– Kostnadseffektivt å male

Det å endre fargen på vindturbiner fra hvit til lilla kan ha en effekt på hvor mange insekter og dermed fugler og flaggermus som blir lokket til turbinene og drept. Det betyr ikke nødvendigvis at alle turbiner bør males lilla, understreker forskerne.

– Hvis løsninger er så enkel som at man maler turbinene i en annen farge kan dette bli en kostnadseffektiv måte å takle dette på, sier Chloe Long.

Men det er også andre faktorer inne i bildet. Blant annet vil varmen fra turbinen bidra til å lokke insekter til seg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.