KLIMA

– Makten ligger i navnet

KLIMA-SJEF: SFT skifter navn fra nyttår og blir vårt nye Klimadirektorat. Ellen Hambro blir ny klimadirektør, selv om den offisielle tittelen ennå ikke er bestemt.
KLIMA-SJEF: SFT skifter navn fra nyttår og blir vårt nye Klimadirektorat. Ellen Hambro blir ny klimadirektør, selv om den offisielle tittelen ennå ikke er bestemt.Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
30. okt. 2009 - 08:48

Statens forurensingstilsyn (SFT) skifter navn på nyåret. Nytt navn blir Klima- og forurensningsdirektoratet. Men bortsett fra navnet, er endringene få.

– Vi blir ikke tildelt nye maktmidler, men det ligger en kraft i navnet som vil gi oss styrke i fremtiden, sier SFT-direktør Ellen Hambro til Teknisk Ukeblad.Tilsyn ikke dekkende

Ifølge henne er det nye navnet en tilpasning til virkeligheten slik den er i dag.

– Vi har en økende portefølje på klima. Dette er en navneendring som stemmer med de faktiske endringene. Tilsyn er ikke dekkende nok, sier den nye klimadirektøren.

Samlende

Hun understreker at klimaspørsmålet er vår tids største utfordring, og trekker frem at det nye klimadirektoratet vil få mer å gjøre på klima fremover.

I dag leder SFT den omfattende Klimakur-utredningen, som skal vise hvordan løftene fra Klimaforliket kan gjennomføres i praksis.

– Vi leder en bredt sammensatt etatsgruppe og skal ha en samlende funksjon. Vi er eneste etat med miljøets beste som eneste formål og skal være pådrivere for andre etater, sier Hambro.Flere ansatte

Det nye Klimadirektoratet fikk tildelt noe mer penger i neste års statsbudsjett enn SFT fikk i år. Dermed vil antall ansatte øke.

– Vi vil ha klima øverst på prioriteringslisten vår, understreker SFT-direktøren.

– Og du blir ny klimadirektør?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi jobber med å vurdere det. Dessuten må vi få et kortnavn som fungerer, og det har vi en diskusjon på nå.

Kan bli verdiløst

WWFs generalsekretær Rasmus Hansson frykter et klimadirektorat uten reelt innhold.

– Vi synes det er et ok politisk signal, men det blir fort verdiløst hvis ikke "nye" SFT raskt får mål som de skal levere på og virkemidler for å gjøre de nødvendige tiltakene, sier Hansson til Teknisk Ukeblad.

Han er opptatt av at det nå må komme konkrete kutt som skal gjennomføres i Norge.

– Klimadirektoratet vil ha null effekt hvis ikke man bestemmer seg for hvor mange tonn CO2 som kan kuttes fra utslipp i Norge hvert år fremover. Det er her SFT må få en nøkkelrolle og beslutningsmyndighet. Hvis ikke blir det bare et klimasynseorgan , sier Hansson.

Les mer om: